line
blokhuis bij ghislaine-1

Blokhuis geeft alvast een winstwaarschuwing af over Nationaal Preventieakkoord

woensdag 31 oktober 2018

In een interview met staatssecretaris Paul Blokhuis op Radio 1 kwam het Nationaal Preventieakkoord ter sprake, dat “ergens in november” gepresenteerd zal gaan worden. De staatssecretaris wilde eerdere uitgelekte berichten niet bevestigen maar gaf al wel een winstwaarschuwing af: hij zou zelf nog wel verder willen gaan dan eruit is gekomen.

Door de webredactie

Hij ‘gaat voor kwaliteit’, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis tegen Ghislaine Plag op Radio 1 en daarom is de presentatie van het Nationaal Preventieakkoord uitgesteld. Eerst zou dat al eind oktober plaatsvinden, maar nu zal dat ‘ergens in november’ zijn. Waar de in NRC Handelsblad genoemde datum (12 november, red.) vandaan kwam, wist hij niet.

Gelekt

In de aanloop naar de presentatie is er al een hoop gelekt over wat er in het Nationaal Preventieakkoord zou komen te staan. De Telegraaf meldde eind augustus op basis van een uitgelekt concept dat er een uitbreiding van het rookverbod zou komen en dat het uiterlijk van tabaksverpakkingen gestandaardiseerd gaat worden. RTL Nieuws bracht 18 oktober, wederom op basis van een uitgelekt concept, het nieuws dat een pakje sigaretten in 2024 een tientje moet gaan kosten en dat de prijzen eind volgend jaar al flink gaan stijgen.

Reconstructie

In NRC Handelsblad stond op 28 oktober een reconstructie van hoe het overleg over het akkoord plaatsvond. Het Nationaal Preventieakkoord gaat niet alleen over roken, maar ook over het terugdringen van overgewicht en alcoholgebruik. In de reconstructie lezen we dat juist het overleg aan de rooktafel het soepelst is verlopen doordat "producenten en verkopers van sigaretten niet welkom waren aan tafel, omdat dit in strijd is met regels van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Over roken is bovendien brede maatschappelijke consensus: het is ongezond en moet zoveel mogelijk worden ontmoedigd."

Winstwaarschuwing

Blokhuis wil op de radio geen enkele uitgelekte maatregel bevestigen. Hij vindt het niet netjes dat er naar de pers is gelekt. “Ik wil een breed gesteund akkoord hebben, waarbij alle partijen aan tafel blijven en dan is de Nederlandse oplossing wel een compromis,” zegt Blokhuis. Plag legde hem voor dat hij volgens het RIVM zijn doelen niet gaat halen met deze plannen. Blokhuis wilde daar niet op ingaan tot hij het hele akkoord heeft gepresenteerd. Wel liet hij doorschemeren dat als het aan hem zou liggen sommige maatregelen nog wel verder zouden kunnen gaan.

Geen algeheel rookverbod

Plag beweerde in de uitzending dat er straks helemaal niet meer gerookt mag worden. Dat klopt niet volgens Blokhuis: er komt geen algeheel verbod op roken. Maar: “Feit is wel dat heel veel mensen ziek worden in Nederland ten gevolge van hun leefstijl. En dat is wel erg jammer. We leven in een hartstikke rijk land.” En: “Heel veel mensen worden onnodig ziek. Bijvoorbeeld ten gevolge van roken gaan er ieder jaar 20.000 mensen dood. Dat gun je toch niemand?”
Blokhuis wil in 2040 een rookvrije generatie gerealiseerd hebben. Andere landen zijn daar ook mee bezig. Blokhuis: “Daar moeten wel een aantal grote stappen voor worden gezet.”

Uniek

Blokhuis zelf vindt het akkoord uniek. Volgens hem is het nog nooit gebeurd dat er zoveel partijen met zulke tegengestelde belangen met elkaar aan tafel hebben gezeten. ''Mijn droom is dat we naar een cultuur gaan waarin mensen elkaar proberen te overtreffen als het gaat om het maken van goede keuzes.''

tags:  Preventieakkoord | rookpreventie | politiek | staatssecretaris | preventie | rookverbod | antirookbeleid | tabaksontmoediging