line
bat goes low-1

Afzet alternatieve rookproducten lager dan verwacht

dinsdag 23 oktober 2018

UPDATE 27-10-2018

Eén van ’s werelds grootste tabaksfabrikanten British American Tobacco (BAT) heeft haar targets geschrapt voor het alternatieve rookproduct dat ze op de markt heeft. Het product werd teruggeroepen in de Verenigde Staten en de verkoop in Japan viel tegen. Ook concurrent Philip Morris haalt lagere verkoopresultaten met haar IQOS.

Door de webredactie

Nu de verkoop van traditionele sigaretten moeilijker wordt in de westerse wereld doordat er steeds meer rookverboden komen en roken waar mogelijk wordt ontmoedigd, vestigt de tabaksindustrie haar hoop op alternatieve tabaksproducten. De industrie zelf noemt die minder schadelijk voor de gezondheid, maar daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor omdat het effect bij gebruik op langere termijn niet onderzocht kan worden: de producten zijn daarvoor nog te nieuw.

Tegenvaller

Volgens British American Tobacco (BAT) valt de verkoop van haar alternatieve product Glo in ieder geval tegen. Dit jaar wordt er volgens BAT 900 miljoen pond mee verdiend, terwijl het oorspronkelijke doel een miljard was. 
Persbureau Reuters meldt dat die tegenvallende verkoop komt doordat de Japanse markt voor dit soort heat-not-burn-producten is vastgelopen. De groei is verdwenen en daarmee ook het zicht op een grotere omzet. Ook heeft BAT in de Verenigde Staten haar Vuse Vibe e-sigaretten van de markt moeten halen.

Tragere groei

BAT zelf denkt dat er nog altijd van alles mogelijk is. Tegen Reuters zei BAT’s Financieel Directeur Ben Stevens dat hij verwacht dat zijn alternatieve producten een derde van de tabaksmarkt kunnen innemen. Nu is dat een kwart. De trage groei komt volgens hem doordat consumenten langer nodig hebben om over te stappen.

Afname

Volgens beleggerswebsite IEX zit het BAT’s concurrent Philip Morris ook tegen. Het afgelopen kwartaal zette de Marlboro-producent minder sigaretten af. Ook verscheepte het 8,7 miljard IQOS-verpakkingen (het alternatieve tabaksproduct van Philip Morris), een afname van 1,1 miljard. Daar was eerder dit jaar ook al sprake van, waarna de aandelen crashten.
“In de meeste markten stegen de verkopen, maar in Oost-Azië en Australië halveerde die,” schrijft IEX. “Juist in die markt had Philip Morris al een aanzienlijke afzet. Philip Morris wijt de dalingen vooral aan het feit dat distributeurs nog voorraden hadden.”

Update 27-10-2018

Na een overleg met de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft Altria, het moederbedrijf van Philip Morris, volgens het FD besloten om met de verkoop van pods (tankjes) met smaakjes voor e-sigaretten te stoppen omdat jongeren volgens de FDA massaal aan het vapen zijn geslagen. Altria zegt de producten pas weer op de markt te brengen wanneer de FDA anders adviseert, of wanneer het probleem met de hype onder de jeugd is aangepakt.

tags:  smeltsigaret | heat-not-burn | heatstick | BAT | Philip Morris | antirookbeleid | tabaksontmoediging