line
sig sales up-1

BAT wil omzet van ‘gewone’ sigaretten vergroten

woensdag 01 augustus 2018

British American Tobacco heeft bij de bekendmaking van haar halfjaarrapport bekend gemaakt dat het de omzet van gewone sigaretten wil uitbreiden. Daarnaast zal ze ook verder gaan met de ontwikkeling van alternatieve tabaksproducten.

Door de webredactie

“Onze strategie is om de groei van onze sigaretten die normaal verbranden verder te stimuleren, terwijl we blijven investeren in de potentieel opwindende categorieën van tabaksproducten die verhit moeten worden en die minder schadelijk zijn voor de gezondheid, zowel oraal als in dampvorm,” schrijft een van de grootste tabaksfabrikanten British American Tobacco in een persbericht bij haar halfjaarrapport.

Keuze voor winst

Een interessante opmerking, omdat het laat zien dat deze tabaksfabrikant veel openlijker dan haar concurrent Philip Morris kiest voor de winst, waar die ook moge zitten. Philip Morris schermt nog met het uit willen bannen van de gewone sigaret als iedereen maar overstapt op haar nieuwe product IQOS (een heat–not burn-sigaret (HNB), waarin tabak niet wordt verbrand maar verhit. Volgens de fabrikant zelf is dat minder schadelijk voor de gezondheid en daar gaat het Philip Morris kennelijk ineens om: bezorgdheid om de gezondheid van de roker.

Minder schijnheilig

British American Tobacco is minder schijnheilig en probeert ook een graantje mee te pikken van de markt voor HNB’s en e-sigaretten, waarbij wel en geen tabak wordt gebruikt. Ze kochten de ene na de andere producent op. BAT lanceerde in 2016 haar merk Glo, waarbij het net als bij de IQOS gaat om het verhitten van tabak in plaats van het verbranden, zoals bij het roken van een normale sigaret. Ook deze tabaksfabrikant claimt dat dit potentieel minder schadelijk voor de gezondheid is.

Wel kankerverwekkend

Het RIVM onderzocht de IQOS van Philip Morris en kwam tot de conclusie dat ook deze wijze van tabaksgebruik wel degelijk tot kankerverwekkende uitstoot leidde. Over de lange termijneffecten valt helemaal niets te zeggen volgens het RIVM.  Eerder schreef TabakNee al dat tabaksfabrikanten met dit soort claims de rokers als proefkonijn gebruiken, omdat er niets bekend is over de langetermijngevolgen van het gebruik van heat-not-burn-producten en de IQOS volgens het RIVM bovendien kankerverwekkende stoffen bevat.

Tegenvallende verkoop

De verkoop van Glo viel het eerste halfjaar van 2018 tegen in markten als Japan en Zuid-Korea, waardoor het idee bestaat dat het aantal rokers dat over wil stappen, niet verder door zal groeien. Desondanks kropen de aandelen van BAT volgens Bloomberg onlangs weer uit een dal toen bekend werd dat BAT het heat-not-burn-product Neocore op de Amerikaanse markt gaat uitbrengen en daar toestemming voor heeft gekregen van de Amerikaanse Food and Drug Agency (FDA), terwijl concurrent Philip Morris nog op toestemming wacht van de FDA voor de lancering van haar IQOS.
Neocore is overigens een ander soortig product dan de IQOS. Hierbij wordt de sigaret weer met een lucifer aangestoken. Ook Philip Morris heeft een dergelijk product (Teeps) in voorbereiding

Tegen houden kan niet

Of dit nieuwe product al is aangemeld bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (dat is de tabaksfabrikant verplicht te doen zes maanden voor de lancering) is niet bekend. Het is belangrijk dat het RIVM ook deze producten, Neocore en Teeps, zo snel mogelijk test op hun schadelijke uitstoot. Een lancering tegenhouden kan volgens de wet overigens niet.

tags:  heat-not-burn | BAT | e-sigaret | nvwa | antirookbeleid | tabaksontmoediging