line
geen gesjoemel-3

Gemeente Amsterdam wil dat NVWA in actie komt tegen sjoemelsigaret

donderdag 21 juni 2018

De gemeente Amsterdam wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) optreedt tegen de verkoop van sigaretten die veel meer giftige stoffen bevatten dan wettelijk toegestaan. Dat deelde wethouder Simone Kukenheim (Zorg) woensdag mee aan de Amsterdamse gemeenteraad.

Door de webredactie

Amsterdam sluit zich aan bij het handhavingsverzoek dat advocaat Phon van den Biesen op dit moment voorbereidt voor indiening bij de NVWA. Daarin vraagt hij namens verschillende partijen die eerder aangifte deden tegen de tabaksindustrie onmiddellijk op te treden en alles te doen wat nodig is om te zorgen dat Nederlandse consumenten geen sigaretten meer kunnen kopen die de wettelijke TNCO-waarden (teer, nicotine, koolmonoxide) overschrijden. Het handhavingsverzoek volgt op de publicatie, vorige week, van een onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het ministerie van VWS uitvoerde en waaruit blijkt dat de werkelijke hoeveelheden teer, nicotine, en koolmonoxide die rokers binnenkrijgen 2 tot 26 keer zo hoog zijn als met de huidige meetmethodes wordt gemeten. In alle gevallen overschrijden de TNCO-waarden de wettelijk voorgeschreven normen.

Grondwettelijke plicht

Om die reden moet de NVWA nu in actie komen en alle sigaretten die de normen overschrijden uit de winkels halen, stelden longarts Wanda de Kanter, voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd en strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq in een persbericht: “De overheid heeft de grondwettelijke plicht de bevolking te beschermen tegen gezondheidsschade. Zij is dan ook verplicht ervoor te zorgen dat alle sigaretten die niet voldoen aan de maximum gifwaarden, uit de winkelschappen te laten verdwijnen.”

Aanjager

Ficq en De Kanter namen daarop het initiatief om, met hulp van civiel recht advocaat Phon van den Biesen, een bestuursrechtelijk handhavingsverzoek in te dienen bij de NVWA. In een gemeenteraadsvergadering van woensdag 20 juni liet wethouder Simone Kukenheim (Zorg) weten dat de gemeente, een van de aangevers in de strafzaak tegen de tabaksindustrie, zich nu ook aansluit bij dit handhavingsverzoek. De gemeente wil dat sigaretten die meer schadelijke stoffen bevatten dan wettelijk is toegestaan uit de schappen worden gehald.
Volgens Het Parool zei Kukenheim dat de gemeente een ‘aanjager’ wil zijn van verdere rookontmoediging. Eerder werd roken op de pont verboden en zijn schoolpleinen en sportterreinen rookvrij gemaakt. Gemeenteambtenaren kunnen bovendien gebruikmaken van een cursus om te stoppen met roken.

tags:  sjoemelsigaret | sjoemelsigaretten | politiek | misleiding | nvwa | tabaksindustrie