line
nvwa-1

Overheid kan niet passief toekijken bij flagrante overtreding van tabakswet door tabaksindustrie

donderdag 14 juni 2018

Alle sigaretten die meer schadelijke stoffen bevatten dan de wettelijke norm toestaat, moeten per direct uit de schappen worden verwijderd. Deze eis formuleren advocaat Bénédicte Ficq en longarts Wanda de Kanter in een persbericht naar aanleiding van onderzoek van het RIVM waaruit blijkt dat sigaretten nog schadelijker zijn dan gedacht.

Door de webredactie

Het RIVM voerde het onderzoek uit in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid nadat er discussie was ontstaan over de meetmethode die wordt gebruikt bij het meten van de waarden van teer, nicotine en koolmonoxide (TNCO) in sigaretten. Deze worden tot nog toe gemeten met de voorgeschreven ISO-meetmethode, in overeenstemming met de Europese tabaksproductenrichtlijn. Maar de methode blijkt eenvoudig te manipuleren door de tabaksproducenten, onder andere door de gaatjes in filtersigaretten die zorgen voor lagere meetwaarden.

Ficq en De Kanter schrijven: "Het RIVM rapport overtreft al onze inschattingen van de gif- en meetproblematiek van sigaretten.De wettelijk voorgeschreven maar inadequate meetmethode verhult wat de werkelijke giftigheid en verslavende kracht van sigaretten is. De tabaks- en rookwarenwet geeft maximale waarden aan voor de verslavende en kankerverwekkende uitstoot van sigaretten. Deze maxima zijn bedoeld om de consument te beschermen en niet om tabaksproducenten van dienst te zijn. De wettelijke TNCO waarden (teer, nicotine, koolmonoxide) zijn echter een farce als geen enkele sigaret er aan voldoet.

Het RIVM rapport toont onomstotelijk aan dat de schadelijkheid van alle sigaretten vele malen groter is dan de wet toestaat. Van sommige merken is de uitstoot 26 keer hoger dan de wettelijke maxima. Eerlijke informatie daarover hebben rokers nooit gekregen dus zonder het te weten roken zij daardoor een veel giftiger en verslavender product. Dit vereist onmiddellijk optreden van het bevoegde gezag."

Handhavingsverzoek

Ficq en De Kanter vinden dat de onderzoeksresultaten aanleiding geven tot directe actie van de handhaver. Ze schrijven: "Een aantal aangevers in de strafzaak zal dan ook de komende week de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (in deze zaken het "bevoegde gezag") verzoeken onmiddellijk op te treden en alles te doen wat nodig is, zodat de Nederlandse consument in het vervolg uitsluitend sigaretten te koop krijgt aangeboden die wél voldoen aan de wettelijke maximale TNCO waarden.
De overheid heeft de grondwettelijke plicht de bevolking te beschermen tegen gezondheidsschade. Zij is dan ook verplicht er voor te zorgen dat alle sigaretten die niet voldoen aan de maximum gifwaarden, uit de winkelschappen te laten verdwijnen."

 

tags:  sjoemelsigaret | gezondheidsschade | volksgezondheid | sjoemelsigaretten | misleiding | onderzoek | tabaksindustrie