line
artsen slaan alarm-1

Artsen slaan alarm op Wereld Niet Roken Dag

Wereld Niet Roken Dag 2018

donderdag 31 mei 2018

"Vandaag staan we wereldwijd stil bij de gevolgen van roken. Iedereen weet dat roken slecht is. Toch is tabaksverslaving nog steeds de grootste oorzaak van ziekte en sterfte. Het voorkomen van en stoppen met roken zou ons inziens de hoogste prioriteit moeten zijn binnen de zorg." Dat schrijven verschillende artsen in een open brief aan hun collega’s die zij oproepen om openlijk stelling te nemen tegen het roken.

Door de webredactie

‘Het gaat ons aan het hart hoeveel verdriet roken veroorzaakt’, schrijven zeven artsen met verschillende specialismen in de open brief die vandaag is gepubliceerd op verkleindekans.nl. ‘Het grootste deel van onze rokende patiënten is als puber begonnen. Een leeftijd waarop je snel verleid wordt en verslaafd raakt. De sigaret is net zo verslavend als heroïne en cocaïne, maar op meer plekken te verkrijgen dan brood. De sociale besmetting is enorm groot."
De artsen verzetten zich daarom tegen het beeld dat de gevolgen van roken als ‘eigen schuld’ moeten worden gezien. "Het helpen van rokers bij het stoppen met roken en ervoor zorgen dat kinderen beschermd worden en nooit beginnen, is een verantwoordelijkheid van ons allemaal."

Neem stelling

De zeven artsen roepen vandaag al hun collega’s op om in actie te komen. "Onze collega’s in de zorg roepen we daarom op om stelling te nemen, zowel in als buiten de spreekkamer. We benadelen de patiënt als we het roken en de gevolgen niet bespreken. Help voorkomen dat kinderen gaan roken en bied je rokende patiënten hulp aan bij het stoppen of verwijs door. Doe dit zo vaak en vroeg mogelijk, voordat het roken onherstelbare schade heeft aangericht."

Om het goede voorbeeld te geven zijn de zeven artsen zelf de straat op gegaan waar ze, in hun witte doktersjas, rokers hebben aangesproken op de risico’s die ze lopen. De gesprekjes zijn gefilmd en samengevoegd in een korte film onder de titel ‘Verklein de kans’.

De initiatiefnemers roepen iedereen, artsen en publiek, om hun open brief, de website verkleindekans.nl én de film op 1 mei zoveel mogelijk te delen met de hashtag #artsenslaanalarm.

visual verklein de kans op

tags:  gezondheidsschade | volksgezondheid | rookpreventie | tabaksontmoediging