line
jti sponsort studenten-1

NVWA beboet tabaksfabrikant JTI voor studentendeals

woensdag 18 april 2018

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft tabaksfabrikant Japan Tobacco International boetes opgelegd voor verkoopafspraken met studentenverenigingen. Vorig jaar ontdekte de Onderzoeksredactie Tabak dat de fabrikant van onder meer het merk Camel verenigingen geld betaalt voor exclusieve verkoop van hun producten. De NVWA ziet dit als sponsoring en heeft ingegrepen. In reactie heeft JTI de lopende contracten per 1 april beëindigd.

Door de webredactie

Op 1 juli 2017 berichtte de Onderzoeksredactie Tabak over de exclusiviteitsafspraken tussen JTI en studentenverenigingen in Groningen, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Delft en Maastricht. De NVWA startte een eigen onderzoek. Nu laat de instantie weten in 2017 in totaal 9 boetes te hebben uitgedeeld. Het onderzoek is nog niet afgerond. De tabaksfabrikant kan nog in beroep gaan tegen de boetes, die mogelijk kunnen oplopen tot een totaal van ruim 3 miljoen euro.

Een deel van de verenigingen besloot vorig jaar naar aanleiding van de publicaties het aflopende contract met JTI niet te verlengen. Een ander deel meldt dat JTI in reactie op de boetes de contracten per 1 april heeft beëindigd. JTI wil verder niet ingaan op vragen van de Onderzoeksredactie Tabak.

Festivals

De NVWA richt zich in verder onderzoek ook nog op afspraken met festivals. Vorig jaar ontdekte de Onderzoeksredactie Tabak dat zowel JTI als Philip Morris en British American Tobacco exclusief hun sigaretten op festivals mochten verkopen. Meerdere festivalorganisaties vertelden aan Ties Keyzer van de Onderzoeksredactie Tabak dat zij geld ontvingen in ruil voor exclusiviteit.

Meer informatie over de boetes voor JTI vind u in Trouw en bij de de Onderzoeksredactie Tabak.

tags:  marketing | sponsoren | reclame | JTI | reclameverbod