line
fda do your job-1

Zeven anti-rookorganistaties klagen Amerikaanse FDA aan om uitstel regulering

donderdag 29 maart 2018

De Amerikaanse Food and Drug Administration is aangeklaagd door zeven anti-rookorganisaties, waaronder de Campaign for Tobacco-Free Kids en het Truth Initiative, omdat ze uitstel heeft gegeven aan tabaks- en e-sigaretfabrikanten om een melding te doen van hun producten.

Door de webredactie

In Amerika komen steeds meer berichten naar buiten dat jongeren e-sigaretten proberen. Vooral het merk JUUL blijkt populair. Anti-rookorganisaties kijken al geruime tijd naar de Food and Drug Administration (FDA), met het handhaven van de tabakswet, die nieuwe regelgeving zou aankondigen voor nieuw soortige tabaksproducten als de e-sigaretten en heat-not-burn-producten. Op 8 augustus 2016 besloot de FDA in 2018 te beginnen met het beoordelen van deze nieuwe tabaksproducten. Fabrikanten moeten daartoe allerhande zaken aantonen bij de FDA.

Uitstel

De FDA heeft vorige zomer besloten om deze fabrikanten uitstel te geven om hun papieren in orde te krijgen. Fabrikanten van tabaksproducten hebben tot 2021 gekregen en fabrikanten van e-sigaretten tot 2022. De FDA heeft deze tijdlijn aangepast omdat de FDA in de tussentijd wil bekijken of ze de totale tabakswetgeving aan gaat passen. De producten moeten dan mogelijk aan andere eisen voldoen. Eerder werd bijvoorbeeld bekend gemaakt dat de FDA wil kijken of ze verplicht kan stellen dat de nicotinegehaltes in tabaksproducten zo laag zijn dat ze niet meer verslavend zijn. Door de deadline voor de fabrikanten uit te stellen hoopt de FDA hen ook meer tijd te geven aan die nog op te stellen eisen te kunnen voldoen.

Eerder keuzes maken

Hoewel anti-rookorganisaties aanmoedigen dat tabaksproducten een verlaagd nicotinegehalte moeten krijgen, duurt hen dit allemaal veel te lang. Daarom zijn zeven anti-rookorganisaties naar de rechtbank gestapt om af te dwingen dat de FDA eerder keuzes gaat maken. Dit omdat e-sigaretten als JUUL gewoon verkrijgbaar zijn en steeds populairder worden onder jongeren. Een ingreep van de FDA kan dat terugdringen. Het gaat om de Campaign for Tobacco-Free Kids, de American Cancer Society Cancer Action Network, de American Heart Association, de American Lung Association, het Truth Initiative, de American Academy of Pediatrics, Democracy Forward.
“Door toe te staan dat dit soort producten de komende jaren ongereguleerd op de markt kunnen blijven, zal het probleem alleen maar verergeren,” lichtte Matthew Myers, de directeur van de Campaign for Tobacco-free Kids toe aan CNBC. “Vanuit ons gezien is het gebruik van e-sigaretten onder kinderen een groot probleem. We vinden dat er snel actie ondernomen moet worden om dat tegen te gaan.”

In Nederland is het gebruik van de e-sigaret zeer beperkt, 3.7% van de volwassenen gaf in 2016 aan weleens een elektrische sigaret te gebruiken. 

 

tags:  jeugd | heat-not-burn | e-sigaret | antirookbeleid | tabaksontmoediging