line
hairwassers-1

Hairwassers noemt leugen ‘klein foutje’

zaterdag 03 maart 2018

OPINIE

Op zaterdag 30 december 2017 wijdde Nieuwsuur een deel van haar programma aan anti-rook guru Hugo Hairwassers. Op internet beweerde hij lange tijd dat 81% van zijn cliënten definitief stoppen met roken, wetenschappelijk bewezen dankzij een onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In het programma werd geen enkele kritische vraag gesteld over dit unieke resultaat. Inmiddels heeft de RUG bekend gemaakt dat ze iedere betrokkenheid bij Hairwassers' onderzoek ontkent.

Door Frits van Dam

Een succespercentage van 81% is hoe je er ook tegen aankijkt ongekend hoog. TabakNee schreef er op 17 januari al over en plaatste op 1 maart jl. een artikel waarin duidelijk werd hoezeer Hairwassers de zaak heeft beduveld. Ook Nieuwsuur meldt nu dat er iets grondig mis is met de beweringen van Hairwassers. Twee maanden na de eerdere uitzending, kwam het programma op 1 maart er op terug in een reportage die de eerdere conclusies van TabakNee volledig onderschrijven: “het hoge stoppercentage komt voort uit een onderzoek dat niet bestaat”. Fake onderzoek dus.

Tegenaanval

Maar Hairwassers zou Hairwassers niet zijn als hij niet in de tegenaanval ging. Zijn commentaar op de dodelijke Nieuwsuur uitzending is te lezen op zijn facebook pagina: “Nou, de lobbyisten zijn wakker hoor! Vandaag zwartgemaakt in Nieuwsuur vanwege een klein foutje van een collega 8 jaar geleden. Ongelooflijk! Geloof niet alles wat je hoort: Mijn reactie van 1,5 uur is eruit geknipt. Deze uitzending was het werk van handlangers van de farmaceutische industrie. Wat doen ze dat knap. Zo hebben ze ooit eerder Allen Carr (prima cursus) kleingekregen. Doel: zwartmaken zodat de medicijnen-verkoop hoog blijft (..ga naar de huisarts..vraag om medicijnen.. de zorgverzekeraar vergoedt..). Kijk op www.ikstopermee.nl voor de waarheid en bewijs voor ons, voor sommigen, zo vervelend hoog stoppercentage, zonder medicijnen”

Benard complot-denken

Het verzinnen van onderzoek een klein foutje noemen; zo kan je er ook tegen aan kijken. Zijn critici, zonder er enig bewijs voor te geven, ‘handlangers van de farmaceutische industrie’ noemen, wijst vooral op benard complot-denken.

Diep door het stof

Op 26 februari werd er een klacht ingediend tegen Hairwassers bij de Reclame Code Commissie wegens gesjoemel met de resultaten met zijn cursus ‘Ik stop Ermee’. Hairwassers ging vervolgens diep door het stof. Op 7 maart 2018 antwoordde hij de RCC : “Op alle punten zijn wij het met de aanklager eens. We hebben alle uitingen van onze website gehaald. De collega die de foutieve informatie heeft verspreid is ontslagen. Wij schamen ons diep”.

Nieuwe verzinsels

Na controle bleek dat hij inderdaad alle getallen zijn van zijn website heeft gehaald en ook verwijzingen naar bedrijven zijn verdwenen.
Nieuwsuur meldt op haar website dat zowel het interview van 1,5 uur als de collega opnieuw door Hairwassers verzonnen zijn: "Op dit moment verspreidt eigenaar Hugo Hairwassers het beeld dat hij een interview van 1,5 uur zou hebben gegeven aan Nieuwsuur dat wij uit de reportage zouden hebben geknipt. Dit is niet waar. Nieuwsuur heeft alleen een schriftelijke reactie van hem ontvangen. Ook de verklaring dat een werknemer op non-actief is gezet n.a.v. het verzonnen onderzoek is niet waar, want deze zogenaamde werknemer, Anton van Grinsven, bestaat niet."

TabakNee heeft inmiddels aan de Reclame Code Commissie gemeld dat ze het hierbij wil laten.

Spoedcursussen helpen niet tegen roken of te veel snacken. Om gedrag echt te veranderen, is een concreet actieplan nodig en veel tijd. Dat schrijft Lotte Brinkhof, masterstudent Brain & Cognition in Society, in het Dagblad van het Noorden.

 

tags:  stoppen met roken | volksgezondheid | rookverslaving | verslaving | misleiding