line
niet doen-1

Onderzoek toont noodzaak van preventie: één sigaret leidt al tot dagelijks roken

woensdag 17 januari 2018

Twee derde van de mensen die een eerste sigaret proberen worden, op zijn minst voor enige tijd, dagelijkse rokers. Dat is de conclusie van een onderzoek gepubliceerd in Nicotine & Tobacco Research. Een goed preventiebeleid dat jongeren weerhoudt om dat eerste trekje te nemen is dus cruciaal.

Door de webredactie

Een in Nicotine & Tobacco Research gepubliceerd onderzoek laat zien dat ‘het een goed idee is om te zorgen dat jonge mensen minder kansen of redenen hebben om een sigaret te proberen’, stelt een van de onderzoekers, Peter Hajek van de Queen Mary Universiteit in Londen in The Guardian.

Het onderzoek is een meta-analyse, gebaseerd op data uit acht onderzoeken die sinds het jaar 2000 zijn uitgevoerd in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In totaal zijn zo gegevens van 216.000 mensen verzameld. Analyse wees uit dat 69 procent van de respondenten na hun eerste sigaret een periode dagelijks heeft gerookt. De onderzoekers tekenen wel aan dat de gegevens zijn gebaseerd op eigen input van respondenten, waardoor de uitkomsten slechts een schatting zijn.

Preventie

Het onderzoek benadrukt het belang van een goed preventiebeleid, stelt hoogleraar Gezondheidsbeleid Linda Baud in The Guardian. “Roken begint voor twee-derde van de rokers in hun jeugd en deze studie laat zien dat zelfs maar één sigaret in de meest gevallen al leidt tot regelmatig gebruik.”

Nationaal Preventieakkoord

In Nederland heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) in november een begin gemaakt met een serie rondetafelgesprekken over het Nationaal Preventieakkoord, waarover in het Regeerakkoord afspraken zijn gemaakt. Het kabinet reserveerde de komende vier jaar 170 miljoen euro voor preventiebeleid, waarbij de nadruk ligt op roken en overgewicht.

Bij de start van het eerste rondetafelgesprek
zei Blokhuis: “We focussen in ieder geval op roken en overgewicht. Ik ben benieuwd naar de concrete voorstellen van partijen op die thema’s. En hoe de partijen hieraan willen bijdragen. Voor alles geldt: hoe concreter, hoe beter. Zodat we zoveel mogelijk bereiken.”
Overigens is door het ministerie zelf eerder al vastgesteld welke concrete maatregelen werken tegen roken.

Prijs omhoog, minder verkooppunten

De studie van Hajek en consorten toont aan hoe belangrijk het is om kinderen en jongeren niet in de verleiding te brengen te experimenteren met een eerste sigaret. Wanda de Kanter, voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd stelt: “Kinderen kunnen met alles experimenteren, maar niet met tabak, blijkt uit dit grote onderzoek. Maar liefst twee-derde van de kinderen die sigaretten probeert wordt een vaste roker. Daar zal weer twee-derde van komen te overlijden.”

Over de concrete stappen die nodig zijn kent De Kanter geen twijfel. “De wetenschappelijk bewezen meest effectieve maatregelen om kinderen niet te laten experimenteren met tabak zijn: de prijs substantieel ophogen en de beschikbaarheid van tabak fors verminderen. Tabak moet weg bij alle supermarkten, benzinestations, boekwinkels, en afhaalpunten voor pakketten. Ten derde moeten er standaard en merkloze verpakkingen komen. En dat alles moet worden ondersteund door overheidscampagnes die helpen begrip te kweken voor deze maatregelen.”

Aanvulling dd 25 januari 2018:

Eén sigaret is al dodelijk

Dagblad Trouw bericht over nieuw onderzoek van het University College in London, waaruit blijkt dat ook wie slechts één sigaret per dag opsteekt, zijn kansen op hart- en vaatziekten aanzienlijk verhoogt. Het extra risico is dan al de helft van wat een zware roker zichzelf aandoet. Met andere woorden: er is geen veilige ondergrens voor tabaksgebruik. Lees het hele verhaal in Trouw.

 

 

tags:  rookverslaving | rookpreventie | verslaving | plain packaging | accijns, tabak | accijnsverhoging | onderzoek | inperking verkooppunten