line
smoking skihut-1

Noodkreet Oostenrijkse artsen over roken in de horeca

dinsdag 19 december 2017

In Oostenrijk mag nog worden gerookt in de horeca, al gelden er hier en daar wel wat beperkende maatregelen. Als het aan de kersverse regeringscoalitie ligt, mag er gewoon gepaft blijven worden. Artsen in het Alpenland zijn zo boos dat ze overwegen het initiatief te nemen tot een landelijk referendum over een rookverbod voor cafés.

Door de webredactie

Onlangs bereikten de partijen ÖVP (christendemocraten) en FPÖ (rechts-populistisch) in Oostenrijk een regeringsakkoord. De nieuwe coalitie wil roken in de horeca toch niet verbieden. Het rookverbod had in mei volgend jaar moeten in gaan, maar daar heeft de nieuwe regering dus een streep door gezet, op aandringen van de FPÖ.

Artsen in Oostenrijk zijn woedend, meldt de NOS op haar website. Volgens de voorzitter van de Oostenrijkse artsenvereniging moet de regering een algeheel rookverbod afkondigen voor de horeca, net als in andere landen. "Dit plan is schadelijk voor de gezondheid van alle Oostenrijkers."

Referendum

Niet alleen rokers lopen gevaar, maar ook mensen die nooit een sigaret opsteken. Volgens de Oostenrijkse artsen sterven in hun land jaarlijks alleen al duizend mensen die in de rook van anderen hebben gezeten. De artsen noemen het voornemen van de regering een grote stap terug en overwegen het initiatief te nemen tot een referendum, zodat de bevolking zich over een rookverbod kan uitspreken.

Het is nog maar de vraag of zo’n referendum iets oplevert. Uit een peiling onder 800 mensen blijkt dat niet meer dan 39 procent van de bevolking voorstander is van een algemeen rookverbod.

tags:  volksgezondheid | huisartsen | horeca | rookverbod | buitenland