line
vanroosmalennpo1-1

Wanhopige oproep van tabaksjunk Marcel van Roosmalen: ‘Verbied tabak’

woensdag 29 november 2017

In zijn column op Radio1 vraagt journalist Marcel van Roosmalen deze week de overheid om hulp bij zijn zoveelste stop-poging. “Ik wil dat de productie van en de handel in een product dat bewezen schadelijk is voor de gezondheid verboden wordt.”

Door de webredactie

“Afgrijzen van die walgelijke gewoonte, maar een halve dag later verlangend naar rook; dat heet verslaving,” zo omschreef journalist Marcel van Roosmalen in zijn radiocolumn ‘Druktemaker Marcel van Roosmalen’ voor Radio 1 op dinsdag 28 november 2017 zijn steeds weer falende pogingen om te stoppen met roken.
Op maandag begon Van Roosmalen aan een nieuwe poging. “Als het nu niet lukt, dan verdien ik alles waarmee ze van overheidswege op de verpakking dreigen: impotentie, haaruitval, tandverlies, een bleke huid en nog erger”, stelt hij.
Veel fiducie lijkt de publicist er niet in te hebben, reden waarom hij een appel doet op de overheid om tabak te verbieden. Van Roosmalen: “Ik ben een verslaafde, een wilsonbekwame junk, die tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen. Er moet een lijn worden getrokken. Er is een reden waarom heroïne, cocaïne, synthetische drugs, vuurwapens niet in winkels mogen worden verkocht. Hoezo tabak dan wel? Ik wil dat de productie van en de handel in een product dat bewezen schadelijk is voor de gezondheid verboden wordt.”

Geen eigen keuze

Van Roosmalen verzet zich, gebaseerd op eigen ervaring, tegen de vaak gehoorde opvatting dat roken een eigen keuze is. “Roken heeft niets met individuele vrijheid te maken”, zegt hij. “Alleen psychiatrische patiënten roken nog voor de lol. Ik ben tegen betutteling, van mij mogen mensen zich helemaal doodroken en doodspuiten, maar de overheid hoeft het me niet makkelijker te maken door de multinationals die het gif produceren te faciliteren. Als ze echt zouden willen dat we zouden stoppen met roken, zouden ze de productie van en handel in sigaretten verbieden. Maar dat doen ze niet. Ze pesten liever de kleine verslaafde dan dat ze de grote dealers aanpakken. Verbied het gewoon.”

80% wil stoppen

Van Roosmalen verwoordt met zijn column, naar we mogen aannemen, de gevoelens van heel veel rokers. Uit onderzoek blijkt volgens rokeninfo.nl dat 80 procent van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken, maar eenvoudig is het niet. Elk jaar proberen ongeveer 1 miljoen mensen te stoppen met roken, meldt de website ikstop.nl. Van hen houden slechts 70.000 (7 %) het langer dan een jaar vol om geen enkele sigaret meer aan te raken. Van alle rokers onder de Nederlandse bevolking heeft 65% ooit een serieuze stoppoging gedaan. Ex-rokers hebben gemiddeld 2,3 stoppogingen nodig gehad om definitief met roken te stoppen.

Minder verkooppunten

In zijn column geeft Van Roosmalen ook aan dat het te gemakkelijk is om, ook ’s avonds en ’s nachts, aan sigaretten te komen bij supermarkt, pompstation, of stationsrestauratie. Stichting Rookpreventie Jeugd voert al jaren strijd om het aantal verkooppunten van tabak terug te brengen tot alleen tabaksspeciaalzaken en de accijnzen op tabak drastisch te verhogen. Beide maatregelen kunnen mensen helpen bij het stoppen met roken, maar zijn met name ook effectief bij het voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

Illegale sigaretten

In de aangifte die de stichting samen met twee longpatiënten, KWF Kankerbestrijding, het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en enkele andere organisaties deed tegen de tabaksindustrie wordt ondertussen aangevoerd dat de sigaret in zijn huidige vorm een illegaal product is. Want, zoals ook uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt, gaatjes in de filters van sigaretten leiden ertoe dat rokers in de praktijk meer schadelijke stoffen binnenkrijgen dan in testmachines wordt gemeten en dan bij wet maximaal is toegestaan.
De bal ligt voor de overheid in feite voor het doel en Van Roosmalen vraagt de regering niets meer dan de laatste trap uit te delen.

Luister de hele column terug op nporadio1.nl

tags:  rookverslaving | sjoemelsigaretten | verslaving | roken | rookverbod | rechtszaak