line
tabakspromo 4-1

Europese Commissie steunt Frans idee om roken in films te verbieden

dinsdag 28 november 2017

De Europese Commissie steunt een Frans voorstel om roken in films te verbieden. Het idee werd vorige week opgeworpen door de Franse socialistische senator Nadine Grelet-Certanais. Het merendeel van de Franse films bevat op zijn minst één rookscène en vaak veel meer.

Door de webredactie

Tijdens een discussie in de Franse Senaat op 16 november wierp senator Nadine Grelet-Certenais de vraag op of het voorbeeld dat rokende personages in films geven aan jongeren niet moest worden aangepakt. “Ik geloof dat we ook […] het algemene probleem van [tabaks]consumptie opnieuw moeten bekijken door aandacht te besteden aan culturele prikkels om te roken”, aldus Grelet-Certenais volgens LeLab politique. “Ik denk bijvoorbeeld aan de film, waar de praktijk [van het roken] wordt aangeprezen. [...] Dit draagt bij aan het bagatelliseren van het gebruik, dan wel aan het promoten ervan bij kinderen en adolescenten, die de belangrijkste consumenten zijn van series en films, vooral op internet. Er moeten oplossingen worden overwogen om een echt preventiebeleid te voeren, rekening houdend met dit soort afgeleide reclame voor tabaksconsumptie.”

Krachtige actie

Minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn reageerde daar in de Senaat op met de woorden: “Ik ben het volledig eens met wat de senator zei over de Franse film. Ik wil dat hier krachtige actie op wordt genomen. Ik begrijp in deze tijd het belang van sigaretten in de Franse film niet. Het geval wil dat ik hier vanochtend in de ministerraad met mevrouw Françoise Nyssen [minister van Cultuur] over heb gesproken om haar te waarschuwen. En dus zullen er maatregelen in deze richting komen, maar dat zijn natuurlijk niet de enige.”

Vrijheid van creatie

De uitspraken van Grelet-Certenais en Buzyn maakten in Frankrijk een discussie los waar de minister kennelijk van geschrokken is, want vijf dagen later kwam ze terug op haar bewering. In een tweet van het ministerie schreef Buzyn: “ik heb nooit een verbod van sigaretten in films of enig ander artistiek product voor ogen gehad of willen voorstellen. De vrijheid van creatie moet gegarandeerd zijn.” In dezelfde tweet stelt Buzyn dat ook senator Grelet-Certenais niet een dergelijk voorstel heeft gedaan en dat de hele discussie dus zinloos was.

Geen verbod

Merkwaardig, want Grelet-Certenais was helder in haar bedoelingen en haalde een onderzoek van de Franse Liga tegen Kanker aan waaruit blijkt dat 70 procent van de nieuwe Franse films op zijn minst één rookscène bevatten. Maar in een interview met Le Maine Libre beweert Grelet dat ze inderdaad geen verbod van roken in de film voorstaat.
“Ik heb het in mijn interventie samengebald, maar mijn vraag vandaag is: Hoe te handelen, ieder op zijn niveau, zodat we geen boodschappen meer zien die aanzetten tot roken, maar eerder waarschuwingen?” stelt Grelet. “In sommige films is de sigaret massaal aanwezig, van het begin tot het einde van de film. Dat was iets wat een beetje verdwenen was maar nu weer terug lijkt te komen. Dus laten we de waakzaamheid die we op een bepaald moment hadden bewaren. Het gaat er niet om alles te ontkennen wat is geweest, want roken maakt inderdaad deel uit van onze geschiedenis en maakt deel uit van een zeker gedrag in de samenleving, zoals we in sommige films hebben gezien. Maar nu, als het om nieuwe films gaat, moeten we oppassen dat we dit gedrag niet bevorderen.”

Glamour

Niettemin is het onderwerp weer op de agenda gezet en het idee om roken uit films te bannen werd direct door de Europese Commissie omarmd. “De Commissie verwelkomt alle maatregelen van EU-landen om het roken van zijn glamour te ontdoen en tabaksgebruik te verminderen, met name onder jongeren”, zei woordvoerder Anca Paduraru van de Europese Commisie tegen Euractiv.
In die mening wordt de Commissie gesteund door Dominick Nguyen van het European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), die stelt: “In Frankrijk is meer dan een op de vier 15-jarigen een regelmatige roker en elk initiatief om te voorkomen dat zij het doelwit van de tabaksindustrie kunnen worden helpt hen te beschermen tegen een levenslange verslaving.”

Nederland

In Nederland lijkt roken in films en televisieseries ook weer toe te nemen. Eerder is op deze site vastgesteld dat er een spanning zit tussen het anti-rookbeleid van de overheid en de subsidies die via het Filmfonds worden verstrekt aan films waarin wordt gerookt. Een woordvoerder van het ministerie van VWS liet TabakNee naar aanleiding daarvan weten dat het Filmfonds onafhankelijk is in zijn beslissingen over welke films subsidie krijgen. Wel wordt volgens de woordvoerder bij de organisatie achter de Kijkwijzer overwogen of een aparte markering wenselijk is voor films waarin wordt gerookt.

tags:  Europese Commissie | roken in films | antirookbeleid | EU | tabaksontmoediging