line
australia lawsuit-1

‘Waarom ook Australië een rechtszaak tegen de tabaksindustrie moet overwegen’

donderdag 23 november 2017

In navolging van internationale rechtszaken tegen de tabaksindustrie zou Australië ook zo’n zaak moeten overwegen. Dat schrijft Ross Mackenzie, docent aan de Macquarie University, in The Medical Journal of Australia.

Door de webredactie

Australië is één van de succesvolste landen als het gaat om het beteugelen van de tabaksepidemie. Begin jaren negentig rookte 24% van de Australiërs. In 2016 was dat bijna gehalveerd tot 12,2%. Toch gaan er jaarlijks nog altijd 15.000 Australiërs dood aan de gevolgen van roken. De sociale en economische kosten voor de samenleving werden in 2008 geraamd op 31 miljard en zijn nu zelfs nog hoger. Tabak is dus nog altijd een groot probleem, stelt Ross Mackenzie, docent aan de Macquarie University, in The Medical Journal of Australia.

Verkennen

In navolging van andere landen waaronder bijvoorbeeld Canada vindt hij daarom dat ook Australië moet overwegen een zaak tegen de industrie te beginnen. Nederland wordt niet in het artikel genoemd, maar is ook een strafzaak tegen de industrie aan het verkennen.

Waarom nu?

Mackenzie geeft vier redenen voor zijn stellingname, waarvan de eerste is dat de kosten voor de samenleving om de gevolgen van roken op te vangen nog altijd toenemen.
Ten tweede stelt hij dat er nu grote maatschappelijke steun is voor het terugdringen van tabak. Australië voerde al plain packaging in, het gestandaardiseerd verpakken van tabaksproducten zonder merkuitingen. Ook is er in de Australische politiek vrij makkelijk ingestemd met accijnsverhogingen. Daardoor lijkt dit het ideale moment om verdere stappen tegen de industrie te zetten.
Als derde reden geeft Mackenzie aan dat het nemen van juridische stappen om de tabaksindustrie tegen te werken als zeer effectieve stap wordt genoemd in het wereldwijde antirookverdrag FCTC. Australië heeft dat verdrag ook geratificeerd.
Ten slotte, zegt Mackenzie ,vinden er internationaal meer zaken plaats én heeft Australië onlangs een rechtszaak gewonnen die de tabaksindustrie had aangespannen om de plain packaging maatregelen terug te draaien.

Zorgkosten op tabaksindustrie verhalen

Steeds meer landen overwegen om maatregelen tegen de tabaksindustrie te nemen. De vaak in de miljarden lopende zorgkosten, nodig om de gevolgen van roken te behandelen, wil men verhalen op de industrie.
Bij het Australische ABC News riep advocaat Mal Byrne daarom de Australische overheid op om snel te zijn. “Als ze te lang wachten heeft de industrie, door al die internationale zaken, straks geen geld meer over om uit te betalen.”

Lees hier meer over de voortgang van de strafzaak in Nederland.

tags:  gezondheidsschade | strafzaak | plain packaging | rechtszaak | tabaksindustrie