line
tobacco profit-1

Onethische tabaksaandelen nog steeds lucratieve belegging

vrijdag 13 oktober 2017

Doordat de stabiliteit in de wereld steeds onvoorspelbaarder wordt, zoeken aandeelhouders hun toevlucht tot zekerheden. Tabaksaandelen zijn zo’n zekerheid, zo blijkt uit een rapport van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. De industrie profiteert van de verslaving van klanten die blijven roken, wat er ook gebeurt. De stabiele factor, dat zijn zij.

Door de webredactie

Al jaren wordt er geprobeerd tabak te reguleren, omdat er jaarlijks 6 miljoen mensen wereldwijd aan het gebruik ervan overlijden. Advertentieverboden, accijnsverhogingen, leeftijdsgrenzen, inperking van verkooppunten, alles om te proberen mensen te behoeden voor een tabaksverslaving. Je zou denken er een effect van die toenemende anti-rookmaatregelen moet zijn te zien in de aandelenkoersen, maar niets lijkt minder waar te zijn.
Uit een rapport van Morgan Stanley blijkt dat tabak nog altijd wordt gezien als een constante in een wereld van onzekerheden. Hoewel dat niet letterlijk zo wordt omschreven, blijkt dat de verslaving van rokers ervoor zal zorgen dat tabaksproducten verkocht zullen blijven worden. Daarbij zijn aandeelhouders en de industrie eraan gewend geraakt dat er allerlei anti-rookmaatregelen dreigen. Nieuwe maatregelen maken op hen dus geen indruk meer, schrijft Market Watch.

Bloeiende industrie

De Financiele Telegraaf zette de koersen op een rij in een stuk dat de cynische kop ‘Tabaksindustrie bloeit’ meekreeg. “Zo steeg de beurskoers van van PMI (Philip Morris en ’s werelds grootste merk Marlboro) vanaf 2010 van ongeveer $40 naar $110 en gingen de aandelen van British American Tobacco (BAT) van pakweg $3200 naar ongeveer $4700. Daarnaast betalen de sigarettenfabrikanten ook nog eens torenhoge dividenden, tussen de 60% en 75% van de nettowinst, aan hun aandeelhouders.”

Opkomende markten

Waarom blijven de tabaksfabrikanten het zo goed doen? “Dat komt door de groei in de opkomende markten in Azië, waar bedrijven nog volop reclame mogen maken, en door de enorme consolidatie in de sector. Daardoor kunnen de bedrijven hun kosten drukken. En door hun verworven macht, er zijn nog maar een paar grote spelers over in de wereld, kunnen ze ook de prijzen steeds beter bepalen’’, zegt analist Gerard Rijk van Profumo tegen de Financiele Telegraaf. “Telkens als de overheid de accijnzen aanscherpt, doen de bedrijven er nog een schepje bovenop. Ze worden er niet op afgerekend, want de prijsverhogingen zijn immers de schuld van de overheid.”

Vrije val

Eerder dit jaar maakte de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) bekend dat nicotinegehaltes flink naar beneden moeten zodat tabaksproducten veel minder verslavend worden. De aandelen van tabaksfabrikanten kwamen daardoor in een vrije val terecht, maar die lijken zich volgens Market Watch alweer te herstellen. Ook deze maatregel van de FDA wordt kennelijk als de zoveelste anti-rookmaatregel gezien.

Nieuwe generatie procucten

De tabaksindustrie is daarnaast flink haar best te doen om met een nieuwe generatie aan producten de nicotinemarkt vast te houden. Zo promoot Philip Morris haar smeltsigaretten (de ‘heat-not-burn’ technologie IQOS) en heeft British American Tobacco een flink aandeel van de elektronische sigarettenmarkt in handen.
“Onze visie is dat de wereld vandaag de dag een totaal onvoorspelbare plek is geworden, en dat die onvoorspelbaarheid niet terug te zien is in de markt,” schrijft zakenbank Morgan Stanley in het rapport. “We hebben de voorkeur voor organisaties die hun omzet gestaag kunnen laten groeien. We plaatsen tabaksfabrikanten in die categorie, ondanks de regelgeving die hen boven het hoofd hangt.”

Etisch onverantwoord

Grote investeerders hebben desondanks hun tabaksaandelen verkocht omdat ze deze beleggingen ethisch niet meer kunnen verantwoorden. Pensioenfonds ABP blijft ondanks alles echter hardnekkig vasthouden aan haar tabaksaandelen.

 

tags:  tabaksaandeel | beleggingen | aandelen | beleggen | belegging