line
hier roken we marlboro-1

Tabaksindustrie werkt samen met festivals bij verkoop sigaretten

zondag 01 oktober 2017

Uit onderzoek van de Onderzoeksredactie Tabak blijkt dat tabaksfabrikanten contracten sluiten met muziekfestivals voor de exclusieve verkoop van hun sigaretten. Daarmee lijken ze de Tabakswet de overtreden. De NVWA gaat de contracten onder de loep nemen.

Door de webredactie

'De Onderzoeksredactie Tabak controleerde afgelopen zomer 21 evenementen. Bij 16 werden tabaksproducten van maar één fabrikant verkocht. Meerdere festivalorganisatoren bevestigden daar geld voor te hebben ontvangen, soms tienduizenden euro’s per evenement. In 2009 en 2010 kreeg de tabaksindustrie nog forse boetes voor exclusiviteitsafspraken met Pinkpop,’ schrijft de redactie op haar website.
Directeur Jan Smeets geeft bijvoorbeeld toe dat hij tussen de 5.000 en 50.000 heeft ontvangen van Philip Morris voor de exclusieve verkoop van diens producten tijdens Pinkpop.

Al ruim tien jaar

‘Evenementenbureau Extrema, organisator van onder meer Extrema Outdoors, Solar Weekend en Mandala werkt volgens hoofd partnerships en catering Wieteke van Berkom ‘al ruim tien jaar’ naar ‘alle tevredenheid’ samen met PMI,’ schrijft de Onderzoeksredactie Tabak. ‘Van de term sponsoring wil ze niets weten: ‘het is een verkooprecht dat wordt verkocht.’ In een telefoongesprek zegt ze dat exclusiviteit hierbij ‘de eerste harde eis’ van de fabrikant is, die echter niet in het contract staat, zoals blijkt uit haar latere schriftelijke aanvulling. Hoeveel geld er tegenover dat verkooprecht staat, wil ze niet kwijt.’

Omzeilen reclameverbod

In Nederland worden er meer dan 900 festivals georganiseerd waar meer dan 26 miljoen mensen op afkomen, meestal jongvolwassenen. Ideaal publiek voor de tabaksindustrie die wegens een verbod op tabaksreclame zo alsnog haar waar onder de aandacht kan brengen. Een woordvoerder van Philip Morris ontkent in Trouw dat de fabrikant betaalt voor exclusiviteit. “Dat is feitelijk onjuist. De afspraken die wij maken voldoen aan alle regelgeving.” Maar hij wilde de krant geen inzage geven in de contracten omdat die ‘concurrentiegevoelige informatie’ bieden, waardoor hij zijn reactie niet kon bewijzen.

Handhaving

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is belast met het handhaven van de Tabakswet. De NVWA zegt een aantal festivals wel degelijk te hebben bezocht om te controleren, maar niet de capaciteit te hebben om dat bij alle festivals te doen. Wel heeft ze aangegeven de contracten tussen festivals en tabaksfabrikanten nu te gaan onderzoeken.

tags:  marketing | tabaksreclame | Tabakswet | reclameverbod | tabaksindustrie