line
stoptober-1

Jort Kelder: ‘Ze moeten bij Philip Morris de ruiten ingooien’

zaterdag 30 september 2017

Morgen begint Stoptober: de hele maand oktober staat in het teken van het stoppen met roken. Popzanger Nielsen rookte in de uitzending van Pauw zijn laatste sigaret. Jort Kelder noemde daar de tabaksindustrie ‘misdadig’.

Door de webredactie

‘Ik heb meerdere keren een stoppoging ondernomen,’ zegt popzanger Nielsen aan tafel Jeroen bij Pauw, die een item wijdde aan Stoptober in de uitzending van vrijdag 29 september. ‘Het is nooit gelukt, sterker nog het waren debacles. Ik ben heel slap als het om stoppen met roken gaat. Een paar dagen en dan lig ik er alweer af.’

De maand oktober staat in het teken van stoppen met roken. Presentator Jeroen Pauw begon zelf op zijn elfde, omdat zijn vader rookte en aan hem vroeg eens een sigaretje op te steken. Nielsen was ook elf toen hij met roken begon, na de scheiding van zijn ouders, omdat hij zichzelf een houding probeerde te geven. Van de dodelijke gevolgen weet hij wel, ‘maar ja, dat is een ver van je bed show’.
Andere tafelgasten deden ook een duit in het zakje. Gerdi Verbeet spreekt rokende wildvreemden aan en vertelt hen dat ze ermee moeten stoppen. ‘We hebben vrienden die er dood aan gaan.’

Stoptober

De actie Stoptober maakt gebruik van een app die je kunt downloaden waarmee je elke dag positieve berichten ontvangt die je aanmoedigen en helpen om vol te houden, ook als het even wat minder gaat. De app biedt afleiding met bijvoorbeeld filmpjes en puzzels. Ook krijg je tips wat je kunt doen op eventueel moeilijke momenten.
Via social media als Facebook, Twitter en Instagram hou je contact met medestoppers. Die bieden afleiding op de momenten dat jij dat nodig hebt. Je kunt reageren en ervaringen delen. Kortom: via social media ervaar je écht wat ‘samen stoppen’ betekent.
Meedoen aan Stoptober is méér dan 28 dagen stoppen met roken. Het betekent: steunen en gesteund worden.

Ruiten ingooien

Jort Kelder refereerde in de uitzending van Pauw aan de burgemeester van Amsterdam, Eberhart van der Laan, die dagelijks twee pakjes rookte en nu wegens longkanker zijn werk moet neerleggen. Amsterdammers staan bij hem op de stoep om hem te bedanken. Kelder: ‘Die sigarettenindustrie is misdadig. Ze moeten niet bij Van der Laan staan, maar de ruiten ingooien bij Philip Morris.’

Vilein

Regisseur Martin Koolhoven vond dat wat ver gaan, want mensen beslissen zelf of ze roken of niet. Maar hij ging volgens Pauw voorbij aan dat de tabaksindustrie vilein is en zich op kinderen richt. Dat volwassenen zelf die beslissing nemen is tot daar aan toe, maar kinderen… Jort Kelder: ‘Ik ben liberaal, maar dit is een stofje waar je zo jong aan begint en er dan niet meer afkomt. Je eindigt in een ziekenhuisbed. Dat moeten we stoppen.’ 
Aan het einde van het item rookte Nielsen samen met drie anderen hun laatste sigaret en drukt die uit in de hoop er nooit meer op te zullen steken. Ze hopen dat anderen dat ook zullen doen.

In de Pauw-uitzending van 8 september werd ook al stilgestaan bij Stoptober. Daar deed BN’er Olcay Gulsen (begon op haar twaalfde) de belofte te zullen stoppen met roken. Ook Irene Moors vertelde er hoe ze op haar 15e begon met roken nadat sigaretten op straat werden uitgedeeld. Bekijk die uitzending hier.

 

tags:  rookverslaving | meeroken | verslaving | roken | misleiding | antirookbeleid