line
prevent 20-1

Europese Kankeronderzoek Stichting voegt zich bij ‘Prevent20’ initiatief

donderdag 17 augustus 2017

De European Association of Cancer Research (EACR) heeft bekend gemaakt dat het zich bij het wereldwijde initiatief Prevent20 heeft gevoegd. Deze campagne wil er voor zorgen dat overheden accijnsverhogingen gaan inzetten om de tabaksepidemie te stoppen.

Door de webredactie

De Europese organisatie European Association of Cancer Research (EACR), heeft onlangs bekend gemaakt zich bij Prevent20 te zullen voegen. De EACR is een organisatie met meer dan 10.000 leden, die zich over de hele wereld bezighouden met onderzoek naar kanker.

20%

Wereldwijd is twintig procent van de sterfte ten gevolge van kanker toe te schrijven aan tabaksgebruik. Stichtingen die zich inzetten voor het voorkomen van kanker scharen zich om die reden achter het initiatief Prevent20. Zij willen hiermee overheden overtuigen dat accijnzen ingezet moeten worden om tabaksgebruik terug te dringen. Naast organisaties uit o.a. de Verenigde Staten, Canada en India, is het Nederlandse KWF één van de stichtingen die zich binnen het initiatief hebben verenigd.

Duidelijke boodschap

De campagne wil een duidelijke boodschap afgeven aan overheden: door het terugdringen van tabaksgebruik kan een groot aantal kankers voorkomen worden en kan het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van deze ziekte drastisch worden ingeperkt.
De campagne wijst overheden erop dat zij met het verhogen van accijns op tabaksproducten al een effectieve maatregel in handen hebben om tabaksgebruik terug te dringen, die nog veel te weinig wordt ingezet. Door tabak flink duurder te maken, wordt het immers veel minder aantrekkelijk om te roken.

Tools

Prevent20 ondersteunt overheden op de bijbehorende website met tools die uitleggen hoe accijnsverhogingen het beste in kunnen worden gezet als antirookmaatregel.

tags:  kankerbestrijding | longkanker | accijns, tabak | accijnsverhoging | accijns