line
pmi india-1

Philip Morris werft jonge rokers in India met illegale marketing

zondag 20 augustus 2017

Philip Morris trekt zich in India niets aan van wetgeving die reclame en promotie voor tabaksproducten verbiedt. Tabaksverkopers worden betaald voor het ophangen van, illegale, advertenties in hun winkels. En in clubs en andere uitgaansgelegenheden laat de tabaksproducent gratis pakjes sigaretten uitdelen. Ook dat is verboden.

Update 20-08-2017Regering India dreigt Philip Morris voor de rechter te dagen

Door de webredactie

Terwijl Philip Morris (PM) in het westen beweert dat het een toekomst voorziet waarin de traditionele sigaret is vervangen door de heatstick-opwarmsigaret, voert dezelfde firma in India agressieve marketing om nieuwe rokers te werven. Nieuwsorganisatie Reuters wist in India de hand te leggen op interne documenten van PM die aantonen dat het bewust beleid van de sigarettenfabrikant is om jongeren aan het roken te krijgen. Een kerndoel is om “de harten en geesten van LA-24 te winnen”, verwijzend naar de groep die de wettelijke leeftijd voor tabaksaankoop (legal age), 18 jaar, heeft bereikt tot 24 jaar. Het citaat vond Reuters in een interne power point presentatie van PM uit 2015.
India is een van de groeimarkten waar Big Tobacco met veel energie nieuwe rokers zoekt.

Winkelreclame

In een uitgebreid stuk op de eigen site bericht Reuters over de praktijken van PM en de marktleider in India, ITC, dat op dezelfde manier tewerk gaat. Reuters volgde een ambtenaar van New Delhi die de tabakswet moet handhaven. De man merkte keer op keer dat verboden sigarettenreclame die hij uit winkels en bij stalletjes verwijderde weer werd teruggeplaatst.
Reuters achterhaalde dat de winkeliers, die op de hoogte zijn van het verbod, door PM en ITC worden betaald voor het plaatsten van de reclameboodschappen. In sommige gevallen worden er gratis sigaretten voor geleverd, in andere gevallen worden maandelijkse bedragen betaald in de orde van 500 Indiase roepies (nog geen 7 euro).
PM houdt tegenover Reuters vol dat het binnen de wet opereert, maar lokale en federale ambtenaren zijn het eens dat alle point-of-sale reclame verboden is.

Sampling

Hetzelfde geldt voor het uitdelen van gratis sigaretten, ‘sampling’ in jargon. Reuters zag in de PM-documenten dat het bewuste strategie van de tabaksfirma is om gratis sigaretten uit te delen in bars en nachtclubs, die in vaktermen worden aangeduid als LAMPS: Legal Age Meeting Points. Promotieteams bestaande uit jonge mannen en vrouwen gaan de uitgaansgelegenheden langs in kleding in de merkkleuren en delen ter plaatse pakjes sigaretten uit. De promotieteams, die via event-managementbedrijven worden ingehuurd – in Nederland gebeurt dat ook, constateerde een medewerkster van TabakNee ooit – krijgen de instructie om hun werk nooit ‘promotie’ of ‘marketing’ te noemen. Ook moeten de medewerkers vermijden dat ze op de foto worden gezet.

80.000 trials

In een strategiedocument uit 2015 trof Reuters aan dat PM als doel had om in dat jaar 30.000 trials (het uitproberen van de PM-sigaretten) te genereren via sampling in LAMPS en nog eens 50.000 trials via sampling in sigarettenwinkels en kiosken. In totaal was daar een budget van 1,6 miljoen dollar voor uitgetrokken.
De promotiemedewerkers hebben de instructie om in kiosken alleen meerderjarige rokers van andere merken aan te spreken. En dan met name de jonge, goed-uitziende, succesvolle rokers. Die op hun beurt de rolmodellen zijn voor de generatie die na hen komt. Een slide uit een training voor promotiemedewerkers laat zien welke doelgroep zij wel moeten benaderen en welke niet:

a training deck

Ook al zegt PM zich niet op minderjarigen te richten, haar actieve en verboden promotiemethodes hebben wél die uitwerking, al dan niet indirect.

 

Update 20-08-2017

India heeft bij monde van de minister voor Volksgezondheid laten weten dat het overweegt Philip Morris voor de rechter te dagen voor het overtreden van de antirookwetgeving. In een brief aan Philip Morris heeft de minister om opheldering gevraagd.

tags:  marketing | tabaksreclame | Philip Morris | buitenland | tabaksindustrie