line
vsk-1

Nieuwe tabaksbelangenvereniging VSK opent nieuwsportaal

dinsdag 25 april 2017

Shag - en sigarettenfirma’s op Neerlands bodem werken vanaf dit jaar samen in de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK), de nieuwste loot aan de tabakslobby. Op 11 april liet de vereniging weten een eigen nieuwsportaal te zijn gestart.
Door de webredactie

Voor wie het heeft gemist: VSK bestaat sinds 1 januari dit jaar. De afkorting staat voor Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten. Vóór die tijd werden de belangen van shagfabrikanten behartigd door de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie en die van de sigarettenproducenten door de Stichting Sigarettenindustrie, waarin drie van de vier grote op Nederlandse bodem opererende tabaksbedrijven waren verenigd. Philip Morris was al in september 2005 afgehaakt.

Dialoog

VSK streeft naar “een constructieve dialoog met alle stakeholders: overheid en politiek, handel, belangenorganisaties, media en het publiek”. Volgens de website zijn er vijf leden: British American Tobacco, Heupink & Bloemen Tabak, Landewyck Tabak Holland, Japan Tobacco International en Van Nelle Tabak (onderdeel van Imperial Tobacco).
In het bestuur zitten bekende tabakslobbyisten, zoals Karin op den Kamp, Arnoud Jan Ongerboer de Visser en Jan-Hein Sträter (directeur). Het vertrouwde gezicht van de Stichting Sigarettenindustrie Willem Jan Roelofs, al 27 jaar voor deze club in touw, zien we niet terug in VSK. Ton Wurtz van Stichting Rokersbelangen hoeft door de ‘fusie’ niet bang voor zijn subsidie te zijn: de VSK zegt op haar website jaarlijks een financiële bijdrage aan deze pro-rokenstichting te schenken.

Samen met Philip Morris is VSK afgevaardigd in de Stichting Taskforce Naleving Leeftijdsgrens Tabak waarover TabakNee al eerder publiceerde. In deze groep wordt samengewerkt met de tabaks- en gemakswinkels en tankstations.

Nieuwsportaal

Op 11 april liet VSK voor het eerst trots van zich horen via de lancering van een eigen nieuwsportaal, met “nieuwsberichten uit binnen- en buitenland” en “gebaseerd op gezaghebbende bronnen”. TabakNee volgt de ontwikkelingen van deze nieuwe tabakslobbygroep uiteraard op de voet.

tags:  tabaksfabrikanten | lobbyist | tabakslobby | tabaksindustrie