line

Belangenorganisaties van de tabaksindustrie

vrijdag 03 mei 2013

De tabaksindustrie in Nederland heeft zich in twee belangenorganisaties georganiseerd. De VSK voor de sigaretten en de shag, de NVS voor de sigaren.

[laatst bijgewerkt 07-10-2019]

Vereniging Nederlandse Sigaretten- & Kerftabakfabrikanten

Vereniging Nederlandse Sigaretten- & Kerftabakfabrikanten (VSK) is de branchevereniging die de belangen behartigt van de in Nederland gevestigde fabrikanten en importeurs van sigaretten en shag. VSK is ontstaan uit het samengaan per 1 januari 2017 van de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie en de Stichting Sigarettenindustrie. Lid zijn British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco (waar Van Nelle Tabak onderdeel van is), Landewyck Tabak Holland en Heupink & Bloemen Tabak. Philip Morris Holland doet niet (meer) mee. VSK-directeur is Jan Hein Sträter. Voor de website van de VSK klik hier.

Nederlandse Vereniging voor de Sigarenindustrie

De Nederlandse Vereniging voor de Sigarenindustrie (NVS) behartigt de belangen van de ondernemingen binnen de Nederlandse sigarenindustrie. De volgende bedrijven zijn lid: Royal Agio Cigars, Scandinavian Tobacco Group en Ritmeester Cigars. Samen zijn deze drie bedrijven goed voor meer dan 90 procent van de omzet van sigaren op de binnenlandse markt, en nemen zij vrijwel 100 procent van de Nederlandse export voor hun rekening. De NVS stond onder leiding van wijlen Marcel Crijnen, die samen met collega Jan Hein Sträter van de VSK deel uitmaakte van het Algemeen Bestuur van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Voor de website van de NVS klik hier.