line
britse overheid gaat voor verbod op vapes-1

Britse overheid gaat voor verbod op vapes

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 15 september 2023

De verwachting is dat de Britse regering volgende week een verbod op wegwerp-vapes zal aankondigen ter bescherming van zowel de volksgezondheid als het milieu. Verder in Kort buitenlands nieuws: Trump krijgt hulp van tabakslobbyist / Britse Tories nemen geld aan van e-sigaretbaas / Roemeense minister-president blij met investering Philip Morris / Jonge gebruikers van sigaretten én vapes melden oogklachten. 

Door de webredactie

The Guardian onthult dat de Britse overheid in de komende week vermoedelijk een verbod op wegwerp-vapes zal aankondigen. Al langere tijd vragen allerlei politici, gemeenteraden, gezondheidsexperts en ook milieuorganisaties om een verbod op deze e-sigaretten die na eenmalig gebruik weg worden gegooid. Uit onderzoek van Material Focus is gebleken dat er in Groot-Brittannië iedere week 5 miljoen vapes worden weggegooid. Een deel daarvan belandt op straat, waar de plastics en batterijen voor vervuiling zorgen. Slechts 17 procent van de wegwerp-vapes komt in de juiste prullenbak terecht.
Er is in Groot-Brittannië sprake van een ware vape-epidemie. Vooral onder jongeren wordt er druk met e-sigaretten geëxperimenteerd en de wegwerpvarianten zijn favoriet. In Londen blijkt volgens de Evening Standard het aantal gebruikers van traditionele sigaretten in 10 jaar te zijn gehalveerd, maar het aantal e-sigaretgebruikers nam met bijna een derde toe.
Lees meer in The Guardian

Trump krijgt hulp van tabakslobbyist

Het campagneteam voor de herverkiezing van Donald Trump als president van de VS wordt geadviseerd door Susie Wiles van lobbykantoor Mercury Public Affairs. Wiles is daarnaast ook druk met het aanvechten van een voorstel dat jeugdroken moet tegengaan. Dat doet ze namens het bedrijf Swisher. Wiles heeft met het steunen van en werken voor Trump directe toegang tot de Republikeinse partij gekregen.
Lees meer bij Read Sludge

Britse Tories nemen geld aan van e-sigaretbaas

De Tories, de conservatieve partij in Groot-Brittannië, hebben een campagnedonatie van 350.000 pond (omgerekend meer dan 400.000 euro) aangenomen van Sandy Chadha. Chadha is de CEO van Supreme PLC, dat e-sigaretten promoot onder jongeren. Supreme heeft laten weten dat de donatie niet afkomstig is van het bedrijf, maar dat Chadha die op persoonlijke titel heeft gedaan. Daarnaast ontkent Chadha dat het bedrijf reclame maakt gericht op jongeren. Een woordvoerder van de Tories zei in een reactie dat de partij niet tegen vapen is. De Labour-partij staat daar anders in en waarschuwt voor de vape-epidemie onder jongeren.
Lees meer bij de BBC

Roemeense premier blij met investering Philip Morris

De in juni aangetreden minister-president van Roemenië, Marcel Ciolacu, is verguld met de investering van 130 miljoen dollar (omgerekend ruim 120 miljoen euro) die Philip Morris (PMI) in zijn land gaat doen. PMI zal de fabriek waar het eerder al 600 miljoen in investeerde, verder uitbreiden om meer alternatieve tabaksproducten te kunnen produceren. Ciolacu zegt dat 90 procent van de productie van PMI wordt geëxporteerd, wat een positief effect heeft op de handelsbalans van Roemenië. De houding van Ciolacu maakt dat de industrie makkelijk invloed kan uitoefenen op het regeringsbeleid. Dit terwijl Roemenië in 2006 het internationale FCTC-verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft geratificeerd, waarin staat dat overheden de industrie op afstand moeten houden.
Tegelijk werd bekend dat PMI ook 1 miljard zloty (214 miljoen euro) heeft gestoken in de uitbreiding van een fabriek in Krakow, Polen, voor de productie van smeltsigaretten.
Lees meer bij Nine O'clock

Jonge gebruikers van sigaretten én vapes melden oogklachten

Jongeren die zowel traditionele sigaretten als e-sigaretten gebruiken, zeggen vaker last te hebben van oogklachten dan zij die alleen traditionele óf alleen e-sigaretten gebruiken. Dat blijkt uit Noord-Amerikaans onderzoek onder meer dan 4.000 deelnemers. De ooggezondheid werd door de meeste deelnemers als goed (44,4 procent) of uitstekend (40,8 procent) beoordeeld, maar door bijna 15 procent als verslechterd of zeer slecht. Duale gebruikers zaten vaker in die laatstgenoemde groep.
Mensen die nog nooit hadden gerookt of gedampt hadden het minste last van oogklachten.
Lees meer bij Generation Sans Tabac

tags:  oogklachten | vape-verbod | vape-hype | milieuvervuiling | dual use | volksgezondheid | tabaksinvestering | PMI | tabakslobby