line
roken tast hersens tieners aan-1

Brits-Chinees onderzoek: Roken tast hersenen tieners aan

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 18 augustus 2023

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de hersenen van rokende tieners aangetast zijn. Zowel in de linker- als de rechterhersenkwab zijn afwijkingen aangetroffen ten opzichte van tieners die niet roken en die afwijkingen hebben invloed op cognitie, beslissingsvermogen en verslavingen. Verder in Kort buitenlands nieuws: Australische professor zet op een rij wat er in e-sigaretten zit / Londense ziekenhuizen gaan LHBTI+’ers gratis rookstophulp aanbieden / Antirookwetgeving laat effect zien in Japan.

Door de webredactie

Tieners die vanaf hun 14e roken, hebben andere hersenen dan tieners die niet roken. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Cambridge, Warwick en Fudan (China). Rokende tieners bleken aanzienlijk minder ‘grijze stof’ (hersencellen die informatie verwerken) te hebben in een linker frontale kwab van hun hersenen (waar beslissingen worden genomen) ten gevolge van nicotine. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met minder grijze stof in dat hersengebied ook een lagere cognitieve functie hebben en sneller geneigd zijn om regels te doorbreken en slechte gewoontes te ontwikkelen.

Ook de rechter frontale hersenkwab (die in verband staat met het zoeken naar prikkels) bleek er anders uit te zien bij rokende tieners. Dat gedeelte leek gekrompen, wat tot verslavingen kan leiden en ook de manier waarop tieners plezier zoeken en ervaren kan veranderen. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.
Lees meer bij Yahoo News

Australische professor zet op een rij wat er in e-sigaretten zit

Er wordt vaak gezegd dat e-sigaretten minder schadelijk zijn dan traditionele sigaretten. Daardoor ontstaat het idee dat het ‘gezond’ zou zijn om te dampen. Maar prof. Alexander Larcombe, hoofd van het Australische Respiratory Environmental Health, Telethon Kids Institute, zet op een rij wat vooralsnog uit onderzoek is gebleken: e-sigaretten bevatten allerlei schadelijke, kankerverwekkende stoffen en chemicaliën. Bovendien zouden ze zelfs polonium kunnen bevatten (de gifstof waar de Russen onder andere Alexander Litvinenko mee hebben vermoord) als e-sigaretfabrikanten tabaksplanten gebruiken om aan nicotine te komen voor in de e-sigaretten. De planten zuigen alle stoffen die in de grond zitten namelijk op en zo is polonium ook in sigaretten aangetroffen.
Lees meer in The Conversation

Londense ziekenhuizen gaan LHBTI+’ers gratis rookstophulp aanbieden

Nadat uit cijfers is gebleken dat LHBTI+’ers vaker roken dan heteroseksuelen, heeft Guy’s and St. Thomas’ Tobacco Dependence Treatment Service (een trust van ziekenhuizen) besloten om gratis rookstophulp voor hen ter beschikking te stellen. Ze werken daarvoor samen met cultuurcentrum Art4Space en een forum voor LHBTI+’ers in de Londense wijk Lambeth. Het rookstopprogramma beslaat 8 weken en sessies worden gehouden in de ruimte van Art4Space.
Lees meer bij London News Online

Antirookwetgeving laat effect zien in Japan

Het aantal rokers in Japan is afgenomen. Het aantal rokende mannen daalde in 2022 met 3,4 procent naar 25,4 procent en het aantal rokende vrouwen met 1,1 procent naar 7,7 procent. In april 2020 zijn er strengere antirookmaatregelen genomen, zoals een rookverbod op veel overdekte plekken en het instellen van rookruimtes op plekken waar wel gerookt mag worden. Het lijkt erop dat die maatregelen effect hebben gehad en dat minder mensen zijn gaan roken en meer mensen zijn gestopt.
Lees meer in The Japan Times

 

 

tags:  gifstoffen | LHBTI | hersenschade | rookstophulp | nicotine | jongeren | e-sigaret | antirookbeleid