line
big tobacco behind save our stores campaign-1

Tabaksindustrie blijkt achter Nieuw-Zeelandse ‘Red onze winkels’-campagne te zitten

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 11 augustus 2023

Uit onderzoek van Radio New Zealand blijkt dat de Nieuw-Zeelandse ‘Save our Stores’-actie van kleine winkeliers, die erop gericht is om antirookwetgeving tegen te houden, wordt gesteund door de tabaksindustrie. Verder in Kort buitenlands nieuws: Philip Morris mag Heets in Duitsland ‘rookloos tabaksproduct’ noemen / Britse voorzitter gezondheidscommissie wil strengere regels voor vapes / Filipijnen begint wedstrijd stoppen met roken.

Door de webredactie

Om ervoor te zorgen dat het aantal rokers verder afneemt in Nieuw-Zeeland en het land een rookvrije generatie krijgt, is er een wetsvoorstel aangenomen om het aantal verkooppunten terug te dringen. Om daartegen in het geweer te komen zijn kleine winkeliers met de actie ‘Save our Stores’ gekomen. Sinds 1 augustus worden er reclamespotjes op sociale media gedeeld waarin de campagne iedereen oproept een petitie te tekenen om de wet ongedaan te maken, zodat kleine winkeliers kunnen blijven bestaan. In de kleine lettertjes onder aan de webpagina ‘Who we are’, die aan de actie is gekoppeld, staat echter dat deze campagne gesponsord wordt door BAT (British American Tobacco) New Zealand en Imperial. Volgens de website is één kleine winkelier, genaamd Bavesh, de drijvende kracht achter de campagne. Maar toen Radio New Zealand hem benaderde voor een interview, liet Save our Stores weten dat hij zijn privacy wil beschermen en werd zijn foto van de pagina verwijderd.
Lees meer bij RNZ

Philip Morris mag Heets in Duitsland ‘rookloos tabaksproduct’ noemen

Nadat de Duitse overheid de Heatsticks of Heets van Philip Morris (PMI) als tabaksproduct aanmerkt, stapte de Marlboro-producent naar de rechter. Volgens PMI zijn de speciaal voor hun heat-not-burn-apparaatjes ontwikkelde sigaretten ‘rookloze tabaksproducten’. Een opmerkelijk gegeven omdat deze sigaretten tabak bevatten en uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wat er uit het apparaat komt wel degelijk rook is. Desalniettemin staat in de Duitse wet dat ‘rook’ wordt veroorzaakt bij verbranding. Bij traditionele sigaretten is er sprake van een verbrandingsproces waar de rook van wordt geïnhaleerd en bij heat-not-burn-producten wordt de tabak verhit, waardoor er geen verbranding plaatsvindt. Dat er desondanks toch rook vrijkomt, maakt niet uit. Volgens de letter van de Duitse wet gaat het inderdaad om een ‘rookloos tabaksproduct’. PMI kan daar in zijn marketing gebruik van maken en zeggen dat deze producten minder schadelijk voor de gezondheid zijn. Maar gebruikers moeten zich ervan bewust zijn dat minder schadelijk, nog altijd schadelijk is en mogelijk schadelijker dan gedacht.
Lees meer bij Tobacco-free Kids

Britse voorzitter gezondheidscommissie wil strengere regels voor vapes

Steve Brine, de voorzitter van de Britse Health Select Commission (een partijloos onderdeel van het Lagerhuis dat kritisch naar het beleid van het ministerie van Volksgezondheid kijkt), vindt dat er strengere regels moeten komen voor vapes. Hij is zeer gealarmeerd over de reclame die producenten van (wegwerp-)vapes maken, omdat die gericht is op minderjarigen. “We vinden dat de overheid strengere regels moet invoeren, vooral gericht op de restrictie van wegwerp-vapes”, schreef Brine in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid.

De brief van de commissie laat een opmerkelijke tweespalt in de mening over e-sigaretten in Groot-Brittannië zien. De Britse overheid heeft e-sigaretten lang gezien als een heilige graal om rokers over te laten stappen van schadelijkere rookwaar naar de elektronische varianten (hoewel niet bekend is hoe schadelijk het gebruik daarvan op de lange termijn is). Uit nieuw onderzoek van Brunel University London blijkt ook dat als de helft van de rokers over zou stappen op e-sigaretten, dat de Britse overheid op jaarbasis 500 miljoen pond aan gezondheidszorg zou schelen.

Maar aan de andere kant heeft die laconieke houding ten opzichte van e-sigaretten er dus voor gezorgd dat er sprake is van een epidemie onder jongeren, aangewakkerd door fabrikanten die hun marketing op hen richten. Dat jongeren daardoor mogelijk aan nicotine verslaafd raken en zo makkelijker met tabak zullen experimenteren.
Lees meer bij New Statesman

Filipijnen begint wedstrijd stoppen met roken

Het ministerie van Volksgezondheid van de Filipijnen is een wedstrijd gestart waarbij rokers worden opgeroepen om te stoppen met roken. Onder degenen die slagen worden grote geldprijzen verloot. Het ministerie hoopt zo op een ludieke manier kennis over de schadelijke gevolgen van roken onder de aandacht te brengen en er ook voor te zorgen dat een groot aantal rokers de aanmoediging om te stoppen serieus neemt. De Filipijnen telt zo’n 13,5 miljoen rokers. Degenen die stoppen kunnen 5.000 Filipijnse peso (omgerekend ruim 80 euro) winnen (het gemiddelde maandsalaris is omgerekend zo’n 900 euro).
Lees meer bij GMA Network

 

tags:  vape-hype | Nieuw-Zeeland | tabaksregelgeving | stoppen met roken | HEETS | tabakslobby | inperking verkooppunten | tabaksindustrie