line
e-sigaret verkoop vs stijgt met 50 procent-1

E-sigaretverkoop stijgt 50 procent in VS, vooral door smaakjes

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 30 juni 2023

Dankzij wegwerp-vapes met zoete smaakjes is de verkoop van e-sigaretten in de Verenigde Staten exorbitant toegenomen in de afgelopen twee jaar, blijkt uit onderzoek van Centers for Disease Control and Prevention. Verder in Kort buitenlands nieuws: Indiase ambtenaren slecht op de hoogte over FCTC-verdrag / Euractiv organiseert met PMI debat over illegale tabak / Gratis longkankerscreening voor Britse rokers tussen de 55 en 74 / Toeristen die HnB’s meenemen naar Taiwan kunnen boete krijgen.

Door de webredactie

De verkoop van e-sigaretten is in de Verenigde Staten extreem gegroeid. Tussen 2020 en 2022 nam de verkoop met 46,6 procent toe, vooral door de beschikbaarheid van producten met zoete smaakjes. Dat blijkt uit onderzoek van Centers for Disease Control and Prevention (CDC). In 2020 gingen nog 15,5 miljoen e-sigaretten over de toonbank. In 2022 waren dat er 22,7 miljoen. Onder jongeren werden vooral wegwerp-vapes met zoete smaakjes gekocht. 14 procent van de schoolgaande jongeren zei wel eens een e-sigaret gebruikt te hebben.

CDC stelt dat het belangrijk is om de verkoop van e-sigaretten te blijven monitoren, omdat daar strategieën uit voort kunnen komen om te voorkomen dat jongeren tabak gaan gebruiken. Daar horen ook restricties bij op tabaksproducten met smaakjes. Antirookorganisatie Campaign for Tobacco-free Kids heeft in een reactie op het onderzoek de Food and Drug Administration (FDA), die de markt voor tabaksproducten reguleert, opgeroepen zo snel mogelijk in actie te komen en alle e-sigaretten met lekkere smaakjes van de markt te halen (inclusief menthol).

Niet alleen in Amerika is men bezorgd om het toegenomen gebruik van e-sigaretten onder jongeren. In een opiniestuk in The Guardian vraagt columnist Sonia Sodha zich af waarom er niet wordt ingegrepen om de e-sigaretepidemie onder Britse jongeren te beteugelen. “Het duurde jaren voor we de dodelijke lessen van sigarettengebruik leerden. We kunnen niet zo lang wachten met e-sigaretten”, stelt zij.

In Nederland wordt een verbod op smaakjes ingesteld. Eerst zou dat in oktober van dit jaar gebeuren, maar mede door een rechtszaak aangespannen door de belangenvereniging Esigbond is dat drie maanden uitgesteld tot 1 januari 2024.
Bekijk het CDC-onderzoek op cdc.gov en lees meer in Medical Xpress

Indiase ambtenaren slecht op de hoogte over FCTC-verdrag

Het internationale FCTC-kaderverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is een belangrijk instrument om de invloed die de tabaksindustrie op antirookbeleid probeert uit te oefenen, tegen te gaan. In artikel 5.3 staat dat de industrie op afstand gehouden moet worden als er antirookbeleid gemaakt wordt. Om uit te zoeken in hoeverre ambtenaren die zich met rookpreventie bezighouden in de Indiase deelstaat Karnataka (bekend van hoofdstad Bangalore) op de hoogte zijn van de richtlijnen in het FCTC-verdrag, deed de Manipal Academy of Higher Education in Manipal, Karnataka, onderzoek. Uit de ingevulde vragenlijsten bleek dat de ambtenaren niet goed op de hoogte waren van de inhoud van het verdrag, waardoor de kans bestaat dat de tabaksindustrie toch een voet tussen de deur weet te krijgen. Voorkomen dat de tabaksindustrie invloed uitoefent op het beleid is cruciaal voor een effectief rookontmoedigingsbeleid.
Lees meer in Tobacco Control

Euractiv organiseert met PMI debat over illegale tabak

Ook in Brussel heeft de tabaksindustrie nog steeds een veel te grote vinger in de pap. Eerder deze week organiseerde Euractiv, een Europese nieuwssite die zich onafhankelijk voordoet maar een spreekbuis voor de tabaksindustrie blijkt, een beleidsdebat over illegale handel in tabak. Het evenement, medegeorganiseerd door Philip Morris International (PMI), vond plaats in het Euractiv Network Office recht tegenover het Berlaymont, waar de Europese Commissie zetelt. De discussie werd gevoerd met een voormalige brigadier van de Colombiaanse politie, een belastingexpert, een econoom van de Poolse werkgeversvereniging en PMI’s hoofd Preventie illegale handel. Tijdens de bijeenkomst werd gewaarschuwd dat de illegale handel in tabak in Europa stijgt, waarbij werd verwezen naar het jongste rapport van KPMG in opdracht van PMI. Als opdrachtgever weet PMI die rapporten te manipuleren, waardoor ze volstrekt onbetrouwbaar zijn. Om die reden plaatste KPMG in het jongste rapport een disclaimer, waarin onder meer staat dat de gegevens niet zijn bedoeld om gebruikt te worden door toezichthouders of beleidsmakers. Euractiv lepelt in een verslag evenwel de bekende argumenten van PMI op: door illegale handel verliest de overheid accijnsinkomsten en illegale tabak houdt rokers weg bij ‘minder schadelijke alternatieven’. De lobby druipt ervan af, waarmee Euractiv elke geloofwaardigheid verliest.
Lees het verslag bij Euractiv

Gratis longkankerscreening voor Britse rokers tussen de 55 en 74

Ten minste 72 procent van het aantal longkankergevallen is veroorzaakt door roken. Ieder jaar worden er 48.000 Britten gediagnostiseerd met longkanker en overlijden er 35.000 aan de ziekte. Omdat er met een nieuwe screening naar schatting 9.000 gevallen van longkanker eerder kunnen worden opgespoord, waardoor er beter ingegrepen kan worden, zal rokers tussen de 55 en 74 jaar een gratis screening worden aangeboden. Dat kost de overheid 270 miljoen pond (omgerekend zo’n 313 miljoen euro). Minister Sukesh van Volksgezondheid stelt dat het plan “een reddingslijn voor duizenden families in het hele land” zal zijn.
Lees meer bij Sky News

Toeristen die HnB’s meenemen naar Taiwan kunnen boete krijgen

De Taiwanese overheid heeft buitenlanders gewaarschuwd om geen verboden tabaksproducten mee te nemen naar Taiwan. Heat-not-Burn-producten (HnB’s), die volgens de tabaksindustrie minder schadelijk zouden zijn dan traditionele sigaretten, maar nog steeds schadelijke stoffen bevatten, mogen in Taiwan niet gebruikt worden. Wie ermee betrapt wordt, kan een boete krijgen die oploopt tot 5 miljoen Taiwanese dollar (omgerekend ruim 147 duizend euro).
Lees meer bij Focus Taiwan

 

tags:  screening | Euractiv | vape-hype | boete | FCTC-verdrag | KPMG | heat-not-burn | PMI | longkanker