line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 16 september 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: E-sigaret/speeltje in opspraak in Groot-Brittannië / Is het te makkelijk om op TikTok e-sigaretten te promoten? / EU besluit in oktober over deal PMI en Swedish Match / Wereldkampioenschap voetbal in Qatar zal rookvrij zijn / Ierse artsen roepen op tot verhoging tabaksleeftijd naar 21 jaar / Hoe tabaksfabrikanten hun advertenties verstoppen in Indonesië / Strengere antirookmaatregelen zijn nodig in Bangladesh.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: E-sigaret/speeltje in opspraak
De Xhale Fidget Spinner Bar is een e-sigaret die tegelijkertijd ook een speeltje is (een fidget spinner is een soort tol). Antirookorganisaties stellen dat dit een typisch voorbeeld is van hoe de e-sigaretindustrie minderjarigen aan het dampen probeert te krijgen. Fabrikant Guardian Vape ontkent dat dat het geval is.
Lees meer bij Dailymail

Groot-Brittannië: Is het te makkelijk om op TikTok e-sigaretten te promoten?
Het populaire videoplatform TikTok stelt dat het niet toestaat dat er drugs of verboden middelen afgebeeld of verkocht worden op het platform. Toch zijn er tal van accounts op TikTok te vinden waarop e-sigaretten worden gepromoot. Antirookorganisatie ASH roept het medium op (en daarbij ook sociale media) om actie te ondernemen en jeugd beter te beschermen.
Lees meer bij ITV

Europa: EU besluit in oktober over deal PMI en Swedish Match
De Europese mededingingsautoriteit gaat in oktober beslissen over het overnamebod dat Philip Morris heeft gedaan op Swedish Match. Het gaat om een bod van 16 miljard dollar (omgerekend ongeveer hetzelfde bedrag in euro’s). Als de overname doorgaat, vergroot Philip Morris zijn grip op de markt voor alternatieve nicotineproducten.
Lees meer bij Reuters

Qatar: Wereldkampioenschap voetbal zal rookvrij zijn
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bekendgemaakt dat het wereldkampioenschap voetbal 2022, dat in november in Qatar plaatsvindt, rookvrij zal zijn. De WHO heeft dat met het ministerie van Gezondheid van Qatar afgesproken. Het evenement is een goede gelegenheid om gezondheid te promoten.
Lees meer bij The Premium Times

Ierland: Artsen roepen op tot verhoging tabaksleeftijd naar 21 jaar
Als de overheid daadwerkelijk wil bewerkstelligen dat minder dan 5 procent van de Ierse bevolking in 2025 nog rookt, zal ze met strengere maatregelen moeten komen. Dat vindt het Royal College of Physicians of Ireland. Een van de maatregelen die het genootschap voorstelt, is het ophogen van de tabaksleeftijd naar 21 jaar.
Lees meer bij The Irish Times

Indonesië: Hoe tabaksfabrikanten hun advertenties verstoppen
Tabaksfabrikanten mogen ook in Indonesië hun sigaretten niet adverteren. Toch lukt het ze om hun producten onder de aandacht te brengen. Dat doen ze door slim gebruik te maken van influencers op sociale media.
Lees meer bij The Jakarta Post

Bangladesh: Strengere antirookmaatregelen zijn nodig
Sinds Bangladesh het wereldwijde antirookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft ondertekend en antirookmaatregelen heeft doorgevoerd, is het aantal rokers tussen 2009 en 2017 van 43,3 naar 35,3 procent gedaald. In vergelijking met andere Zuid-Aziatische landen nog altijd een groot gedeelte van de bevolking. Daarom zijn strengere antirookmaatregelen nodig.
Lees het opiniestuk in The Daily Star

tags:  TikTok | tabaksleeftijd | jeugdrokers | sluikreclame | rookvrij | PMI | e-sigaret | antirookbeleid