line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 09 september 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksfabrikanten ontwijken 90 miljard dollar aan belasting in meerdere Afrikaanse landen / Tabakslobby verliest rechtszaak rookverbod in sociale woningbouw in VS / Ierse tieners sneller geneigd te dampen als hun ouders roken / Rookverbod rond Schotse ziekenhuizen ingegaan / Roken bevordert sociale isolatie / E-sigaretgebruik is slecht voor de longen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Afrika: Tabaksfabrikanten ontwijken 90 miljard dollar aan belasting in meerdere landen
Afrikaanse landen hebben 88,6 miljard dollar (omgerekend evenveel euro) aan belasting van tabaksfabrikanten misgelopen. Dat blijkt uit het rapport ‘Tobacco Industry and Illicit Financial Flows in Africa’, waarvoor onderzoek is gedaan naar tabaksfabrikanten en hun dochterondernemingen in Zuid-Afrika, Malawi, Tanzania, Kenia, Nigeria, Ivoorkust, Ghana, Egypte en Marokko tussen 2010 en 2021.
Lees meer bij Nigerian Watch

Verenigde Staten: Tabakslobby verliest rechtszaak rookverbod in sociale woningbouw
Sinds 2016 mogen sociale woningbouworganisaties in de VS een rookverbod in hun woningen handhaven. Zes huurders en tabakslobbygroep New York City Citizens Lobbying Against Smoker Harassment (‘NYC Clash’) probeerden dat verbod in een hoger beroep ongedaan te maken. Maar zij hebben hun zaak verloren.
Lees meer bij Reuters

Ierland: Tieners sneller geneigd te dampen als hun ouders roken
Tieners wier ouders roken, zijn 55 procent sneller geneigd om met e-sigaretten te experimenteren. Dat blijkt uit onderzoek van de TobaccoFree Research Institute Ireland (TFRI) onder meer dan 6.000 tieners. Volgens de hoofdonderzoeker blijkt uit het onderzoek dat tieners door e-sigaretten verslaafd kunnen raken aan nicotine, in plaats van dat de e-sigaretten een manier zijn om met tabaksgebruik te stoppen.
Lees meer bij Scienmag

Schotland: Rookverbod rond ziekenhuizen ingegaan
Op 5 september is in Schotland een rookverbod rond ziekenhuizen ingegaan. Wie voortaan binnen 15 meter van een ziekenhuis een sigaret opsteekt, kan een boete van 50 pond (omgerekend 58 euro) krijgen. Als dat problemen geeft en iemand voor de rechter moet komen, kan dat zelfs 1.000 pond (1.160 euro) worden.
Lees meer bij Glasgow Live

Mondiaal: Roken bevordert sociale isolatie
Van roken wordt altijd gezegd dat het een sociale bezigheid is, maar uit een nieuw onderzoek dat twaalf jaar heeft geduurd, blijkt het tegenovergestelde. Roken bevordert sociale isolatie en eenzaamheid onder volwassenen. Daarmee is het dus ook een aanstichter van psychiatrische problemen die daaruit voortkomen.
Lees meer bij Science Direct

Mondiaal: E-sigaretgebruik is slecht voor de longen
Het inhaleren van damp uit e-sigaretten blijkt op zes manieren de longen aan te tasten. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van het University of Chicago Medical Center. E-sigaretdamp kan onder meer de longfunctie aantasten, weefsel kapotmaken, de ventilatie en de imuunrespons verstoren.
Lees meer bij Pubmed

tags:  belastingontduiking | longziekte | jongeren | e-sigaret | rookverbod | onderzoek