line
ondertussen bij de buren-147

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 12 augustus 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Ophef over PMI-betalingen aan Australische apothekers zorgt voor einde Veev-campagne / Roken en leeftijd grootste risicofactoren voor kanker / Minder Amerikanen probeerden te stoppen met roken tijdens pandemie / Britse kleine winkelier verkoopt minder tabak / Indiase parlementariërs opgeroepen tegen tabaksepidemie op te treden / Steun voor eindspel tabak van Maleisische artiesten.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Australië: Ophef over PMI-betalingen aan apothekers zorgt voor einde Veev-campagne
Er is ophef ontstaan over het vergoedingenprogramma van Philip Morris aan Australische apothekers. De tabaksfabrikant betaalde apothekers 5 dollar voor elke Veev-e-sigaret die ze verkochten. Ook was er 10 dollar te verdienen voor elke patiënt die over het gebruik van Veev werd voorgelicht, 5 dollar voor elke doorverwijzing naar een arts om een recept voor Veev te halen en 275 dollar voor het bestellen van een eerste voorraad. Artsen en gezondheidsexperts vonden het vergoedingenprogramma onethisch. Door de ophef is Philip Morris tijdelijk met het programma gestopt.
Lees meer in The Guardian

Mondiaal: Roken en leeftijd grootste risicofactoren voor kanker
De twee belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat iemand kanker krijgt, zijn ouder worden en roken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door de American Cancer Society.
Lees meer bij Science Daily

Verenigde Staten: Minder mensen probeerden te stoppen met roken tijdens pandemie
Het aantal Amerikanen dat een rookstoppoging heeft gedaan is vanaf de aanvang van de coronapandemie afgenomen. Die lagere cijfers hebben een jaar aangehouden. Dat blijkt uit onderzoek van de American Cancer Society. In 2019 deed 65,2 procent van de rokers een stoppoging, in 2020 was dat 63,2 procent.
Lees meer bij Scienmag

Groot-Brittannië: Kleine winkelier verkoopt minder tabak
De kleine winkelier is minder tabak gaan verkopen. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.400 winkeliers in Engeland, Wales en Schotland van het Retail Data Partnership. Het onderzoek is gepubliceerd in Tobacco Control. In 2016 was 11 procent van de transacties aan de kassa bestemd voor tabaksproducten, in 2019 was dat nog 6 procent.
Lees meer bij Medical Xpress

India: Parlementariërs opgeroepen tegen tabaksepidemie op te treden
Ieder jaar zijn er 1,3 miljoen Indiase doden te betreuren door de gevolgen van tabaksgebruik. Twee organisaties, het People’s Cultural Centre (PECUC) en de Coalition for Tobacco Free Odisha, zijn samen avonden gaan organiseren om parlementariërs beter voor te lichten over de gevolgen van tabaksgebruik en hen op te roepen strengere regelgeving te implementeren.
Lees meer bij British News Network

Maleisië: Steun voor eindspel tabak van artiesten
Veel Maleisische artiesten zijn voor de Tobacco en Smoking Control Bill waardoor er een rookvrije generatie moet staan. Door het wetsvoorstel moet er een einde aan tabaksgebruik komen waardoor de volksgezondheid beter beschermd zal zijn, vooral de jongere generatie.
Lees meer bij NST

tags:  kanker | #QuitforCovid | tabaksverkoop | stoppen met roken | tabaksepidemie | rookvrije generatie | PMI | omkoping | e-sigaret