line
ondertussen bij de buren-145

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 08 juli 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Uit onderzoek blijkt dat HNB’s gewoon rook produceren / Amerikaanse plaats Bloomington begint met uitfaseren tabaksverkoopvergunning / Portugal wil tabaksleeftijd ophogen naar 21 jaar / Een derde van de Britse tabakshandelaren wil overstappen op e-sigarettenverkoop / Verkoop van e-sigaretten verboden in Panama.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Uit onderzoek blijkt dat HNB’s gewoon rook produceren
Heat-not-burn-producten (HNB’s) zouden volgens tabaksfabrikanten minder schadelijk zijn omdat ze de tabak niet verbranden maar verhitten. Er zou volgens hen geen rook vrijkomen. Maar uit onderzoek van de University of Nottingham blijkt dat wat er vrijkomt bij het gebruik van een HNB hetzelfde is als wat er vrijkomt bij het gebruik van traditionele sigaretten en te definiëren is als rook. Ook zitten er schadelijke stoffen in de rook die uit HNB’s komt. De studie is gepubliceerd in American Chemical Society Omega.
Lees meer bij Mirage News

Verenigde Staten: Bloomington begint met uitfaseren tabaksverkoopvergunning
Bloomington, Minnesota, is begonnen met het uitfaseren van vergunningen voor tabaksverkoop. Dat betekent dat als er een winkel met zo’n vergunning dichtgaat, de vergunning verloopt en er geen nieuwe meer voor wordt uitgegeven.
Lees meer bij CBS News

Portugal: Overheid wil tabaksleeftijd ophogen naar 21 jaar
Als onderdeel van een plan om kanker te bestrijden overweegt de Portugese overheid nieuwe antirookmaatregelen in te stellen, zoals het ophogen van de tabaksleeftijd naar 21 jaar. Ook wil de overheid een nieuwe accijnsverhoging invoeren. Zo moet roken minder aantrekkelijk worden, waardoor minder mensen in de toekomst ziek zullen worden van de kankerverwekkende stoffen in de tabaksrook.
Lees meer bij The Portugal News

Groot-Brittannië: Een derde tabakshandelaren wil overstappen op e-sigarettenverkoop
Een derde van de Britse tabaksverkopers zou de verkoop van traditionele sigaretten willen opgeven om alleen nog alternatieve tabaksproducten aan de man te brengen, omdat dat beter voor de gezondheid van rokers zou zijn. Dat blijkt uit een door Philip Morris gefinancierd onderzoek. 
Lees meer bij Convenience Store

Panama: Verkoop van e-sigaretten verboden
De president van Panama, Laurentino Cortizo, heeft een wet ondertekend waarmee de verkoop van e-sigaretten verboden is geworden. E-sigaretten mogen niet meer geïmporteerd worden en ze mogen ook niet meer gebruikt worden op plaatsen waar een rookverbod geldt. Daarnaast mogen ze niet meer online aangeschaft worden.
Lees meer bij Tobacco Reporter

tags:  e-sigaretverbod | e-rookverbod | tabaksleeftijd | vergunningstelsel | heat-not-burn | inperking verkooppunten