line
ondertussen bij de buren-150

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 27 mei 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Reynolds doneert aan meer dan 800 Amerikaanse politici / PMI probeert smaakjesverbod in Washington D.C. tegen te houden / San Diego stelt verbod op smaakjestabak in / Ierse HSE waarschuwt voor Aroma King e-sigaretten / Minister van Onderwijs Cambodja begint antirookcampagne / Maleisische overheid overweegt displayban.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Reynolds doneert aan meer dan 800 politici
Tabaksfabrikant Reynolds American, onderdeel van British American Tobacco, doneert miljoenen dollars aan meer dan 800 Amerikaanse politici. Dat blijkt uit een lijst die in het bezit is gekomen van Business Insider. Het gaat om politici die actief zijn in de verschillende staten. Op dat niveau wordt besloten over een mogelijk smaakjesverbod voor tabak en met het geld probeert Reynolds invloed te krijgen.
Lees meer bij Business Insider

Verenigde Staten: PMI probeert smaakjesverbod in Washington D.C. tegen te houden
Citizens for Tobacco Rights, een groep die direct gelinkt is aan Philip Morris, is inwoners van Washington D.C. aan het bellen om hen te vragen bij de gemeenteraad te pleiten om een voorgenomen verbod op smaakjestabak tegen te houden. Hoewel het verbod in 2021 al is aangenomen, is er nog geen budget voor handhaving gevonden. De raad zou daar binnenkort over vergaderen. Als er geen handhavingsbudget komt, kan men het verbod makkelijk overtreden.
Lees meer bij DCist

Verenigde Staten: San Diego stelt verbod op smaakjestabak in
De Californische stad San Diego heeft een verbod op lekkere tabakssmaakjes, waaronder menthol, aangenomen. Het verbod gaat 1 januari 2023 in, waarna deze tabaksproducten niet meer verkocht mogen worden in de stad.
Lees meer bij KPBS

Ierland: HSE waarschuwt voor Aroma King e-sigaretten
De Ierse Health Service Executive (HSE) waarschuwt gebruikers van het e-sigarettenmerk Aroma King. De wegwerp e-sigaret voldoet niet aan Europese eisen, bevat meer dan de toegestane maximale hoeveelheid nicotine en vormt een extra gevaar voor de gezondheid. Ook heeft de HSE verkopers opgeroepen de Aroma King niet meer te verkopen.
Lees meer bij The Independent

Cambodja: Minister van Onderwijs begint antirookcampagne
De Cambodjaanse minister van Onderwijs, Jeugd en Sport is gestart met een antirookcampagne die voor meer bewustwording over de gevaren van roken moet zorgen. Ook wil hij een reclameverbod voor tabaksproducten instellen en moet de verkoop van tabaksproducten bij onderwijsinstellingen worden gestopt.
Lees meer bij Phnomphen Post

Maleisië: Overheid overweegt displayban
De Maleisische overheid onderzoekt de mogelijkheid van het instellen van een displayban voor tabaksproducten. Het uitstalverbod moet deel uitmaken van de ‘Tobacco Endgame’ waarmee de regering roken uit de samenleving wil bannen.
Lees meer bij The Star

tags:  e-sigaretverbod | smaakjesverbod | displayban | tabakslobby | antirookbeleid