line
ondertussen bij de buren-145

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 18 maart 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Een op drie in Australië verkochte e-sigaretten bevat verboden chemicaliën / Slechts 45% van rokende Britse ziekenhuispatiënten krijgt rookstopadvies / Rookstopteam in Brits Stepping Hill Hospital heeft ex-rokers half miljoen bespaard / 2,5 miljoen Amerikaanse studenten gebruikten tabaksproducten in 2021 / Imperial Brands heeft met deal voor goedkope sigaretten in Laos gezorgd / Inwoners van het Schotse Glasgow mogen met voucher geen tabak kopen / ‘Britse tabaksleeftijd zou naar 25 jaar moeten’ / Kameroen verbiedt shisha roken / Singapore verbiedt roken op 100 nieuwe plekken.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Australië: Een op drie e-sigaretmerken bevat verboden chemicaliën
Een op de drie van de 214 e-sigaretmerken die in Australië verkocht worden, bevat verboden chemicaliën die in verband zijn gebracht met het ontstaan van longziekten. Dat blijkt uit onderzoek van de Therapeutic Goods Administration. Ook bleken alle producten die werden getest niet te voldoen aan verpakkingseisen waarmee consumenten op de gevaren van het gebruik gewezen horen te worden.
Lees meer bij Daily Mail

Groot-Brittannië: Slechts 45% van rokende ziekenhuispatiënten krijgt rookstopadvies
Van alle rokers die in Groot-Brittannië in het ziekenhuis worden opgenomen, krijgt slechts 45 procent een rookstopadvies. Dat blijkt uit onderzoek van de British Thoracic Society (BTS) op basis van de analyse van 14.000 patiëntgegevens van meer dan 120 Britse ziekenhuizen in 2021.
Lees meer bij The Northern Echo

Groot-Brittannië: Rookstopteam in Stepping Hill Hospital heeft ex-rokers half miljoen bespaard
Bij het Stepping Hill Hospital in de regio van Manchester werkt een speciaal rookstopteam dat heeft uitgerekend hoeveel het sinds de lancering – in september 2020 – rokende patiënten heeft bespaard: bijna een half miljoen pond. Rokende patiënten die onder begeleiding van het team zijn gestopt, hebben immers geen geld meer aan tabaksproducten hoeven uitgeven. Het komt neer op een gemiddelde van 1.560 pond (omgerekend 1.856 euro) per patiënt.
Lees meer bij About Manchester

Verenigde Staten: 2,5 miljoen studenten gebruikten tabaksproducten in 2021
Meer dan 2,5 miljoen Amerikaanse studenten zeiden in 2021 tabaksproducten te gebruiken. Het gaat om 13 procent van de studenten op high school en 4 procent op middle school. Meer dan 80 procent van het gebruik gaat om e-sigaretten. Ook zei meer dan 70 procent van de studenten reclames voor tabaksproducten te hebben gezien, het merendeel op sociale media.
Lees meer bij Daily Mail

Laos: Imperial Brands heeft met deal voor goedkope sigaretten gezorgd
Tabaksfabrikant Imperial Brands heeft ervoor gezorgd dat pakjes sigaretten omgerekend maar 30 eurocent kosten. Dat heeft het bedrijf gedaan door een deal te sluiten met Laos Tobacco, dat in het bezit is van de staat. Volgens de University of Bath moedigt dat jeugdroken aan. Imperial ontkent dat.
Lees meer bij de BBC

Schotland: Inwoners Glasgow mogen met voucher geen tabak kopen
De gemeente Glasgow deelt onder mensen met de laagste inkomens cadeauvouchers uit ter waarde van 110 pond (omgerekend 131 euro) die naar eigen inzicht besteed mogen worden. Hoewel ze er wel alcohol voor kunnen kopen, is tabak verboden. Dit heeft tot protesten geleid omdat dat betuttelend zou zijn.
Lees meer bij Glasgow Live

Groot-Brittannië: ‘Tabaksleeftijd zou naar 25 jaar moeten’
Als Groot-Brittannië voor het jaar 2030 een rookvrije generatie wil hebben, moet de tabaksleeftijd misschien wel opgehoogd worden naar 25 jaar. Dat heeft Javed Khan, de voormalige voorzitter van het kinderfonds Barnardo’s, gezegd. Khan heeft van het ministerie van Volksgezondheid de opdracht gekregen om te kijken of het huidige overheidsbeleid ertoe zal leiden dat het doel om in 2030 rookvrij te zijn, gehaald gaat worden.
Lees meer in The Times

Kameroen: Overheid verbiedt shisha roken
De overheid van Kameroen heeft het roken van shisha (waterpijp) verboden, omdat dit slecht voor de gezondheid is. Kameroen volgt daarmee andere Afrikaanse landen als Kenya, Gambia, Ghana, Tanzania en Rwanda.
Lees meer bij Africa News

Singapore: Overheid verbiedt roken op 100 nieuwe plekken
Per juli van dit jaar zullen er op honderd nieuwe plekken rookverboden gaan gelden in Singapore. Het gaat onder meer om parken die worden beheerd door de National Parks Board (NParks), tien recreatieve stranden en watergebieden. Per oktober zullen de verboden gehandhaafd gaan worden, zodat rokers de tijd hebben om zich aan te passen.
Lees meer bij CNA

tags:  rookstophulp | shisha | tabaksleeftijd | chemicaliën | jongeren | rookverbod