line
ondertussen bij de buren-150

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 04 februari 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Nieuwe wet zou verbod op verkoop van filtersigaretten in Californië betekenen / Altria stelt dat IQOS nog een jaar niet op de Amerikaanse markt zal zijn / Levenslang roken kost de Amerikaanse roker gemiddeld 2,3 miljoen dollar / Overheid VS doet te weinig aan tabaksontmoediging / Rookstopprogramma’s in het Schotse Glasgow het meest succesvol / Nieuwe Filipijnse wet reguleert e-sigaretten en alternatieve tabaksproducten / ‘Keniaanse Tabaksboeren doen er goed aan op een ander gewas over te stappen’ / Peuk weggooien op Britse snelweg kan tot boete leiden.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Californië: Nieuwe wet zou verbod op verkoop van filtersigaretten betekenen
Als een nieuw wetsvoorstel in de Amerikaanse staat Californië het haalt, dan zal dat een verbod op de verkoop van filtersigaretten en ook pods voor e-sigaretten betekenen. Het verbod zou een grote verbetering voor de volksgezondheid zijn en ook voor het milieu, omdat de plastics in de filters van peuken niet meer op straat belanden. Er zou ook een boete worden ingesteld op de verkoop van sigaretten met filter: 500 dollar per pakje van 20 stuks.
Lees meer bij LA Times

Verenigde Staten: Altria stelt dat IQOS nog een jaar niet op de markt zal zijn
Tabaksfabrikant Altria, het moederbedrijf van Philip Morris USA, heeft bekendgemaakt dat haar alternatieve tabaksproduct IQOS vermoedelijk het hele jaar 2022 niet op de Amerikaanse markt verkocht zal worden. Vorig jaar moest Altria met de verkoop stoppen na een rechtszaak over een inbreuk op het patentrecht.
Lees meer bij Daily Mail

Verenigde Staten: Levenslang roken kost de roker gemiddeld 2,3 miljoen dollar
Het levenslang roken van tabaksproducten kost een roker gemiddeld 2,3 miljoen dollar. Dat blijkt uit onderzoek van WalletHub. De kosten van roken verschillen wel per staat. In Missouri zijn sigaretten goedkoper dan in Washington DC. De kosten die gemoeid zijn met verminderde arbeidsproductiviteit zijn in het onderzoek meegenomen, die kunnen ook per staat verschillen.
Lees meer bij Amsterdam News

Verenigde Staten: Overheid doet te weinig aan tabaksontmoediging
De Amerikaanse overheid doet te weinig om roken te ontmoedigen. Dat blijkt uit de twintigste editie van het State of Tobacco Control-onderzoek van de American Lung Association. Uit het rapport blijkt dat de nationale rookstopprogramma’s tekortschieten, dat de accijns op tabak te laag blijft, dat de tabaksleeftijd nog niet overal naar 21 jaar is opgehoogd en dat de overheid te weinig doet om tabak te reguleren. Wat wel goed gaat, zijn massamediacampagnes om roken te ontmoedigen.
Lees meer bij CNN

Schotland: Rookstopprogramma’s in Glasgow het meest succesvol
De rookstopprogramma’s die in Glasgow en omstreken worden aangeboden, zijn het meest succesvol van Schotland. Er werden 9.000 rokers begeleid bij het stoppen met roken, waarvan het meer dan een kwart ook lukte om niet weer te beginnen.
Lees meer bij Yahoo

Filipijnen: Nieuwe wet reguleert e-sigaretten en alternatieve tabaksproducten
Er is een nieuwe wet aangenomen in de Filipijnen waardoor e-sigaretten en andere alternatieve tabaksproducten voortaan gereguleerd zullen worden. Ze vallen onder de tabakswet, waardoor het maken van reclame voor deze producten nu ook verboden is.
Lees meer bij Philippine Canadian Inquirer

Kenia: ‘Tabaksboeren doen er goed aan op een ander gewas over te stappen’
Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Nairobi blijkt dat tabaksboeren er goed aan doen over te stappen op het telen van een ander gewas. Er zijn ongeveer 55.000 tabaksboeren in Kenia die vaak vastzitten in een cyclus van schulden waar ze niet meer uitkomen. Door over te stappen op andere gewassen zou dat wel lukken. De overheid kan daarin een rol spelen.
Lees meer bij The Star

Groot-Brittannië: Peuk weggooien op snelweg kan tot boete leiden
De invoering van de nieuwe Highway Code betekent dat rokers die een peuk uit hun auto gooien terwijl ze op de snelweg zitten een boete van 50 tot 100 pond kunnen krijgen (omgerekend zo’n 60 tot 120 euro). Roken aan boord van een auto is niet verboden, mits alle inzittenden volwassen (boven de 18) zijn.
Lees meer bij Liverpool Echo

tags:  filterverbod | boete | peuken | ziektekosten | stoppen met roken | IQOS | Tabakswet | plantage | tabaksontmoediging