line
ondertussen bij de buren-150

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 28 januari 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Philip Morris financierde drones voor peukenopruimactie in Bristol / Ierse rokers die stoppen kunnen korting op hun levensverzekering krijgen / Israëlische tabaksleeftijd gaat omhoog en rookverbod op balkons / Australische rechter oordeelt dat roken op balkon moet stoppen / Bendes uit het Midden-Oosten gebruiken Britse tabakswinkels voor illegale verkoop / Het Britse North Yorkshire investeerde 20 miljoen pond in tabak / Maleisische rokers over laten stappen op e-sigaret levert geld op / Rokers in Britse Norfolk krijgen vouchers voor e-sigaretten.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Philip Morris financierde drones voor peukenopruimactie in Bristol
In het Britse Bristol is een peukenopruimactie gestart die ‘Get Your Butt Off Our Streets’ heet. Onderdeel daarvan was de inzet van drones en artificiële intelligentie om te meten hoeveel peuken er op de grond lagen en om na te meten hoeveel er waren verwijderd. Die meting wordt uitgevoerd door Clean Up Britain (CLUB) en hun partner Ellipsis Earth. De gemeenteraad van Bristol wilde zich niet met de campagne inlaten, omdat de inzet van de drones gefinancierd is door Philip Morris. Maar volgens CLUB heeft Philip Morris er ondanks de financiering niets mee te maken.
Lees meer bij The Bristol Post

Ierland: Rokers die stoppen kunnen korting op hun levensverzekering krijgen
Ierse rokers die in januari stoppen met roken, kunnen een halvering op de afdrachten voor hun levensverzekering verwachten. Rokers zijn soms twee keer zoveel kwijt voor hun levensverzekering ten opzichte van niet-rokers, omdat ze een grotere kans lopen om vroegtijdig te overlijden.
Lees meer in The Independent

Israël: Tabaksleeftijd omhoog en rookverbod op balkons
Een nieuwe reeks antirookmaatregelen moet er in Israël voor zorgen dat roken steeds minder aantrekkelijk wordt. De tabaksleeftijd gaat omhoog naar 21 jaar en roken op balkons wordt verboden. Ook moet er strengere handhaving van de antirookmaatregelen plaats gaan vinden.
Lees meer bij Israel Hayom

Australië: Rechter oordeelt dat roken op balkon moet stoppen
Een rechter in Queensland heeft geoordeeld dat een vrouw die iedere 20 tot 40 minuten op haar balkon een sigaret rookte, dat niet meer mag doen. Haar bovenbuurvrouw had de zaak aangespannen, omdat de rook voor overlast zorgde en ook haar gezondheid bedreigde. Vanaf nu mag de rookster alleen nog maar binnenshuis roken, mits ze daar andere huurders niet mee tot last is.
Lees meer bij The Daily Mail

Groot-Brittannië: Bendes uit het Midden-Oosten gebruiken tabakswinkels voor illegale verkoop
Een aantal uitgewoonde tabakswinkels in Groot-Brittannië is gebruikt door bendes uit het Midden-Oosten om illegale tabak te verkopen. Ook hebben deze bendes illegale migranten aan het werk gezet om die verkoop te bespoedigen. De migranten zijn slecht behandeld en als moderne slaven ingezet.
Lees meer bij Vice

Groot-Brittannië: North Yorkshire investeerde 20 miljoen pond in tabak
Het North Yorkshire Pension Fund, dat valt onder de county-raad van North Yorkshire, investeerde 20 miljoen pond (omgerekend 23,9 miljoen euro) in twee grote tabaksfabrikanten. De investering is controversieel omdat Yorkshire County ook een eigen rookstopservice promoot en de volksgezondheid probeert te bevorderen.
Lees meer bij The Stray Ferret

Maleisië: Rokers over laten stappen op e-sigaret levert geld op
Als Maleisië actief gaat promoten dat rokers beter over kunnen stappen op e-sigaretten, dan kan het aantal rokers in 2025 met 4 miljoen zijn afgekomen. Dat schrijft het Datametrics Research & Information Centre (DARE) op basis van nieuw onderzoek. Omdat het gebruik van e-sigaretten ook minder schadelijk voor de gezondheid zou zijn, stelt DARE dat de overheid hier 1,3 miljard Maleisische Ringgit (omgerekend 2,7 miljoen euro) mee kan besparen die anders aan gezondheidskosten op zouden gaan.
Lees meer bij The Strait Times

Groot-Brittannië: Rokers in Norfolk krijgen vouchers voor e-sigaretten
De county-raad van Norfolk heeft samengewerkt met een plaatselijke antirookorganisatie en een e-sigaretfabrikant om rokers een voucher aan te bieden voor een e-sigaret, zodat ze kunnen overstappen van traditionele sigaretten naar e-sigaretten. De redenatie is dat die minder schadelijk zouden zijn voor hun gezondheid.
Lees meer bij Eastern Daily Press

tags:  tabaksleeftijd | stoppen met roken | tabaksinvestering | PMI | illegale handel | e-sigaret | rookverbod