line
ondertussen bij de buren-150

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 14 januari 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Roken kan sociaal isolement en eenzaamheid vergroten / Stoppen met roken na longkankerdiagnose verhoogt overlevingskans / Aantal rokers in Beijing voor het eerst onder 20 procent / Het loont om stoppen met roken financieel te belonen / Minder sigaretten verkocht in 2021 in Frankrijk / Dementie verdriedubbelt in 2050 ook door ongezonde levensstijl / E-sigaretgebruik kan leiden tot zichtproblemen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Mondiaal: Roken kan sociaal isolement en eenzaamheid vergroten
Sinds de eerste coronalockdowns is uit onderzoek gebleken dat rokers meer zijn gaan roken omdat ze sociaal geïsoleerd en eenzaam waren. Maar uit nieuw onderzoek van het Imperial College London, gepubliceerd in The Lancet Regional Health Europe, blijkt dat roken sociaal isolement en eenzaamheid juist kan vergroten. Rokers zagen hun sociale contacten verminderen en waren minder betrokken en eenzamer dan niet-rokers.
Lees meer bij Medical Xpress

Mondiaal: Stoppen met roken na longkankerdiagnose verhoogt overlevingskans
Patiënten die stoppen met roken nadat ze de diagnose longkanker hebben gekregen, doen daar goed aan. Hun overlevingskans neemt dan namelijk met 29 procent toe. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Italiaanse Instituut voor kankeronderzoek en -preventie. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Thoracic Oncology.
Lees meer in Medical Xpress

China: Aantal rokers in Beijing voor het eerst onder 20 procent
Het aantal rokende inwoners van de stad Beijing is met 19,9 procent voor het eerst onder de 20 procent uitgekomen. In 2015 hebben de plaatselijke autoriteiten een indoor rookverbod ingesteld. Het aantal rokers is sindsdien langzaam gedaald.
Lees meer bij The Beijinger

Mondiaal: Het loont om stoppen met roken financieel te belonen
Uit maatschappelijk oogpunt blijkt het zeer kosteneffectief om mensen aan te moedigen om met roken te stoppen, omdat de opbrengst van niet-roken zo enorm is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie die is gepubliceerd in Annals of the American Thoracic Society. Mensen die een beloning in het vooruitzicht kregen gesteld van 800 tot 1.940 dollar waren sneller geneigd te stoppen. Daar stond tegenover dat ze een grotere arbeidsproductiviteit lieten zien, waardoor die beloning in het niet viel. Daarnaast gaan de zorgkosten die gemoeid zijn met tabaksgebruik drastisch omlaag.
Lees meer bij Medical Xpress

Frankrijk: Minder sigaretten verkocht in 2021
Het aantal sigaretten dat in 2021 over de toonbanken van Franse tabakswinkels is gegaan is met 900 miljoen stuks afgenomen. Dat komt neer op een afname van 0,6 procent. Het gaat nog altijd om 33,5 miljard stuks.
Bekijk het nieuwsitem van TF1

Mondiaal: Dementie verdriedubbelt in 2050 ook door ongezonde levensstijl
Het aantal mensen wereldwijd dat in 2050 aan dementie lijdt, wordt geschat op 153 miljoen. In 2019 was dat nog 57 miljoen. Dat komt niet alleen door de groeiende wereldbevolking, maar ook door ongezonde levensstijlen als roken.
Lees meer bij de BBC

Mondiaal: E-sigaretgebruik kan leiden tot zichtproblemen
Het dampen van e-sigaretten kan ervoor zorgen dat er problemen met de ogen ontstaan. Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat e-sigaretgebruikers 34 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van zichtproblemen. Voor de studie zijn de gegevens van meer dan een miljoen volwassenen in de periode 2016-2018 geanalyseerd.
Lees meer in The Times

tags:  dementie | tabaksverkoop | antirookonderzoek | stoppen met roken | e-sigaret | onderzoek