line
ondertussen bij de buren-107

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 24 december 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Antirookorganisatie ASH identificeert Amerikaanse tabakslobbyisten / Tabaksindustrie maakte misbruik van pandemie in Azië / Sms-campagne helpt Britse zwangere vrouwen te stoppen met roken / Nigeria probeert roken in films terug te dringen / Spaanse longartsen blij met rookverbod terrassen / Oregon voert per 2022 een vergunningstelsel in voor tabak / Chinese hoofdinspecteur tabak probeerde illegaal bij te verdienen / Indonesische tabaksboeren slachtoffer van bemiddelaars.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Antirookorganisatie ASH identificeert tabakslobbyisten
Action on Smoking and Health (ASH) heeft een inventarisatie gemaakt van het aantal tabaksfirma’s en -lobbyisten. Ze heeft daarvoor een U.S. Tobacco Lobbyist and Lobbying Firm Registration Tracker ontwikkeld, waarmee iedere lobbyist die voor Big Tobacco werkt per staat is terug te vinden. Het gaat in totaal om 918 lobbyisten.
Lees meer bij ASH

Azië: Tabaksindustrie maakte misbruik van pandemie
De tabaksindustrie maakte misbruik van de coronapandemie in Azië. Dat blijkt uit de Asian Tobacco Industry Interference Index 2021. De tabaksindustrie heeft in meerdere landen geprofiteerd van overheidssteun in de vorm van belastingvoordelen en subsidies. Daardoor kunnen regeringen minder uitgeven aan medische of sociale voorzieningen. Bovendien ontbreekt transparantie.
Lees meer in het Reformatorisch Dagblad

Groot-Brittannië: Sms-campagne helpt zwangere vrouwen te stoppen met roken
Een op de tien zwangere vrouwen in Groot-Brittannië rookt. Om hen voorgoed te helpen stoppen met roken, is er een nieuwe op maat gemaakte sms-campagne gestart, genaamd MiQuit. Zwangere vrouwen die willen stoppen met roken krijgen een bericht op hun telefoon waarmee ze worden aangemoedigd om vol te houden en ook extra informatie krijgen over de gevolgen van roken voor hun (ongeboren) kind.
Lees meer bij The Mirror

Nigeria: Overheid probeert roken in films terug te dringen
De Nigeriaanse overheid is voornemens om roken in films en op tv terug te dringen. Er wordt veel gerookt op beeld, waardoor er een normaliserend effect van roken kan uitgaan. Het ministerie van Informatie en Cultuur is in overleg gegaan met de National Film and Video Censors Board (NFVCB) en andere belanghebbenden. Die hebben aangegeven meer aan bewustwording te zullen gaan doen.
Lees meer bij The Sun

Spanje: Longartsen blij met rookverbod terrassen
De Spaanse overheid heeft het plan opgevat om roken in de auto als er kinderen aan boord zijn en ook op de terrassen te verbieden. Longartsen zijn blij met het plan, maar horecaondernemers protesteren. Ze voelen zich gedemoniseerd.
Lees meer bij In Spanje

Verenigde Staten: Oregon voert per 2022 een vergunningstelsel in voor tabak
De Amerikaanse staat Oregon heeft een vergunningstelsel ingevoerd voor tabaksverkoop. Per 1 januari 2022 moeten winkeliers die tabaksproducten verkopen (ook e-sigaretten en andere alternatieve tabaksproducten) daar een vergunning voor hebben. De inschrijving loopt.
Bekijk de inschrijving op de website van Malheur County Health

China: Hoofdinspecteur tabak probeerde illegaal bij te verdienen
Pan Jiahua, hoofdinspecteur bij de China Discipline Inspection and Supervision (een inspectiewaakhond) was uitgezonden naar de China Tobacco Corporation om controles uit te voeren. Inmiddels is bekendgemaakt dat hij is ontslagen omdat hij via schaduwbedrijven illegaal probeerde bij te verdienen om zichzelf en zijn familie te verrijken. Hij gebruikte de kennis die hij als inspecteur opdeed en verkocht die. Ook liet hij zich fêteren door tabaksbedrijven en regelde dat familie er kon gaan werken.
Lees meer bij The Global Times

Indonesië: Tabaksboeren slachtoffer van bemiddelaars
Tabaksboeren blijken het slachtoffer te zijn van bemiddelaars die hun waar opkopen om door te verkopen aan grote tabaksfabrikanten. De bemiddelaars keuren de waar en geven er een kwaliteitslabel aan waar een prijs bij hoort. Hoe lager het label, hoe lager de prijs. Tabaksboeren krijgen door gesjoemel met de labels minder voor hun waar betaald. Ook moeten ze extra commissies betalen aan de bemiddelaars. Sommigen zijn naast tabak ook andere gewassen gaan verbouwen om het hoofd boven water te houden.
Lees meer in The Jakarta Post

tags:  terrassen | vergunningstelsel | stoppen met roken | roken in films | zwangerschap | rookverbod | tabakslobby | plantage