line
ondertussen bij de buren-101

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 29 oktober 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Antirookmaatregelen WHO wereldwijd traag geïmplementeerd door inmenging industrie / Italië overweegt rookverbod in auto’s / Als alle Britse rokers stoppen, zal er een half miljoen banen bij komen / Amerikaanse sigarettenverkoop 14% gestegen tijdens coronacrisis / Prijs Spaanse sigaretten in 15 jaar tijd verdubbeld / Italiaanse reclamewaakhond staakt onderzoek naar BAT / BAT investeert in gezondheidsdrankjes.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Antirookmaatregelen WHO traag geïmplementeerd door inmenging industrie
De aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om roken terug te dringen, onder meer verzameld in het internationale antirookverdrag FCTC, zijn traag geïmplementeerd door de landen die het verdrag hebben geratificeerd. Dat blijkt uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Institutet en de London School of Hygiene & Tropical Medicine. Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet Global Health. Vooral arme, minder democratische landen waar (tabaks)bedrijven relatief makkelijk invloed kunnen uitoefenen door lobby en corruptie hebben moeite met de implementatie.
Lees meer bij Medical Xpress
Het hele onderzoek is hier terug te vinden.

Italië: Overheid overweegt rookverbod in auto’s
De Italiaanse overheid herziet de wetgeving die geldt op snelwegen en overweegt een verbod in te stellen op roken tijdens het rijden. Daarmee mogen automobilisten niet alleen geen telefoon meer gebruiken als ze achter het stuur zitten, maar wordt een peuk in de handen ook verboden. Als de overheid het verbod doorzet, wordt Italië het eerste Europese land waarin zo’n regel geldt.
Lees meer bij The Local

Groot-Brittannië: Als alle rokers stoppen, zal er een half miljoen banen bij komen
Jaarlijks wordt er in Groot-Brittannië meer dan 15 miljard pond uitgegeven aan tabak (omgerekend meer dan 17,8 miljard euro). Als alle consumenten stoppen met die aankopen en in plaats daarvan andere goeden en diensten gaan kopen, zal er meer dan een half miljoen banen bij komen. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Action on Smoking and Health.
Lees meer bij The Dentist

Verenigde Staten: Sigarettenverkoop 14% gestegen tijdens coronacrisis
Tijdens de coronacrisis is de verkoop van sigaretten flink gestegen. Uit onderzoek van de American Cancer Society blijkt dat er een toename van 14 procent was sinds maart 2020. Tot die tijd was er juist jarenlang sprake van een afname in de tabaksverkoop. De onderzoekers wijten de toename tijdens de crisis onder meer aan de toegenomen stress.
Lees meer bij Business Fast

Spanje: Prijs sigaretten in 15 jaar tijd verdubbeld
Sigaretten zijn in Spanje de afgelopen vijftien jaar twee keer zo duur geworden. In diezelfde periode is het aantal rokers gehalveerd. De accijnsopbrengst voor de overheid is echter gelijk gebleven door de hogere accijnzen op de tabaksproducten.
Lees meer bij Spanje Vandaag

Italië: Reclamewaakhond staakt onderzoek naar BAT
De Italiaanse reclamewaakhond is gestopt met het onderzoek naar British American Tobacco (BAT) naar aanleiding van klachten over het verspreiden van gesponsorde content via influencers op sociale media. BAT zegt dat het voortaan duidelijk zal zijn over of iets gesponsorde content is.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: BAT investeert in gezondheidsdrankjes
British American Tobacco heeft bekendgemaakt dat het een investering heeft gedaan in de startup Tru Inc. Dit bedrijf maakt gezondheidsdrankjes die meer energie moeten opleveren en moeten helpen bij een betere concentratie en beter slapen. De investering is voor BAT onderdeel van een ontwikkeling naar een bedrijf dat ook aan het verbeteren van gezondheid wil verdienen.
Lees meer bij Bloomberg

tags:  FCTC-verdrag | tabaksprijs | tabaksverkoop | sluikreclame | BAT | rookverbod | antirookbeleid