line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

donderdag 30 september 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksfabrikanten krijgen uitstel van betaling miljardenboete aan Canadese slachtoffers / Verbod op Zwitserse tabaksreclame aangenomen / Afschrikwekkende plaatjes op tabak hadden Amerikaanse levens kunnen redden / Rookverbod in Schotse gevangenissen is groot succes / Plain packaging heeft sigaretten minder aantrekkelijk gemaakt in Canada / Tabaksadvertenties in Jakarta weggehaald.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie 

Canada: Tabaksfabrikanten krijgen uitstel van betaling miljardenboete aan slachtoffers
Tabaksfabrikanten JTI-Macdonald, Imperial Brands en Rothmans Benson & Hedges hebben voor de zoveelste keer uitstel van betaling gekregen voor de schadevergoeding van 15 miljard Canadese dollar (11 miljard euro) aan meer dan 100.000 slachtoffers van roken. Dat vonnis werd in 2019 geveld en sindsdien beroepen de fabrikanten zich op een speciale Wet op de Schuldeisersregeling. Ze willen reorganisaties doorvoeren en hun bedrijfsvoering diversifiëren voor ze tot betaling overgaan. De rechter gaat daar telkens in mee. Ondertussen melden ze alledrie honderden miljoenen aan winst. 

Lees meer bij Radio Canada

Zwitserland: Verbod op tabaksreclame aangenomen
De Zwitserse regering heeft een verbod op tabaksadvertenties in de vorm van posters in de openbare ruimte en reclamespotjes in filmtheaters aangenomen. Maar een verbod op menthol is er niet doorgekomen, waardoor gezondheidsexperts niet alleen maar blij zijn met de nieuwe antirookmaatregelen.
Lees meer bij Swiss Info

Verenigde Staten: Afschrikwekkende plaatjes op tabak hadden levens kunnen redden
Als de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in 2012 had doorgezet dat er toen afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen moesten worden afgedrukt, had dat duizenden tabaksdoden kunnen schelen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Michigan. De FDA wil de maatregel alsnog in 2022 invoeren. Naar verwachting zal dat tussen 275.000 en 794.000 tabaksdoden kunnen voorkomen in het jaar 2100. Ook zullen er dan 4 tot 11,6 miljoen levensjaren mee gewonnen zijn.
Lees meer in Medical Xpress

Schotland: Rookverbod in gevangenissen is groot succes
Het sinds 2018 ingestelde rookverbod in Schotse gevangenissen is een groot succes. Het aantal gevangenen dat een rookstoptherapie deed, steeg met 40 procent en het aantal opnames in de ziekenboeg nam af. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Glasgow. 
Lees meer in The Daily Record

Canada: Plain packaging heeft sigaretten minder aantrekkelijk gemaakt
Begin 2020 werd plain packaging, het gestandaardiseerd verpakken van tabaksproducten zonder merkuitingen, ingevoerd in Canada. Uit onderzoek van de University of Waterloo blijkt nu dat die maatregel ervoor heeft gezorgd dat rokers de tabak minder aantrekkelijk zijn gaan vinden. Voordat de maatregel werd ingevoerd vond 28,6 procent van de rokers de verpakking onaantrekkelijk. Daarna steeg dat naar 44,7 procent.
Lees meer bij Medical Xpress

Indonesië: Tabaksadvertenties in Jakarta weggehaald
De gouverneur van Jakarta heeft een decreet getekend waardoor managers van gebouwen tabaksadvertenties moeten weghalen. De maatregel is bedoeld om roken minder verleidelijk te maken.
Lees meer bij The Jakarta Post

tags:  gezondheidswaarschuwingen | schadevergoeding | tabaksreclame | plain packaging | tabaksindustrie