line
ondertussen bij de buren-147

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 10 september 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Meer dan de helft van de Australiërs vindt dat tabak verboden moet worden / Met kindertest kunnen rokende Israëlische ouders overtuigd worden te stoppen / Sommige Franse sigaretten 1 procent goedkoper geworden / Japanse zakenbank wil dat werknemers niet tijdens werkuren roken / Tabaksindustrie betaalt voor opruiming Franse sigarettenpeuken / Handhaving Nigeriaanse antirookmaatregelen schiet tekort.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Australië: Meer dan de helft van de bevolking vindt dat tabak verboden moet worden
Het zou goed zijn als tabaksproducten helemaal niet meer te koop zijn, vindt 52 procent van de Australische bevolking. Dat blijkt uit een enquête van Cancer Council Victoria onder 2.700 Australiërs en 64 procent vindt dat ze de komende tien jaar uitgefaseerd moeten worden.
Lees meer bij The Medical Journal of Australia

Israël: Met kindertest kunnen rokende ouders overtuigd worden te stoppen
Bij 7 op de 10 kinderen die in een huis wonen waar gerookt wordt, is nicotine in hun bloed aangetroffen. Doordat ze meeroken, krijgen ze allerlei giftige stoffen binnen. Door schoolkinderen te testen en de resultaten met de ouders te delen, zullen die sneller hun rookgedrag veranderen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv.
Lees meer bij The Times of Israel

Frankrijk: Sommige sigaretten 1 procent goedkoper geworden
De prijs van sommige sigarettenmerken in Frankrijk is per 1 september met 1 procent gedaald zodat een pakje net onder de psychologische grens van 10 euro uitkomt. Tabaksfabrikanten doen dat volgens de bekende longarts Bertrand Dautzenberg om jongeren aan te trekken.
Lees meer bij Yahoo

Japan: Zakenbank wil dat werknemers niet tijdens werkuren roken
Zakenbank Nomura heeft nieuwe regels opgesteld voor haar werknemers waarbij ze per oktober tijdens werkuren niet meer mogen roken, ook niet als ze thuis werken. Nomura wil zo een bijdrage leveren aan het terugdringen van roken en meeroken en daarmee aan de gezondheid van haar werknemers.
Lees meer bij Trouw

Frankrijk: Tabaksindustrie betaalt voor opruiming sigarettenpeuken
Onder het motto ‘de vervuiler betaalt’ gaat de tabaksindustrie de eco-organisatie Alcom financieren die sigarettenpeuken zal gaan opruimen. Over zes jaar moet de hoeveelheid peuken op straat met 40 procent zijn afgenomen.
Lees meer bij The Connexion

Nigeria: Handhaving antirookmaatregelen schiet tekort
Hoewel er in Nigeria allerlei antirookmaatregelen zijn ingesteld waardoor er bijvoorbeeld op openbare plekken borden moeten hangen waar wel en niet gerookt mag worden, worden die regels niet nageleefd en ook niet gehandhaafd. Daardoor wordt er overal flink doorgerookt.
Lees meer bij Premium Times

tags:  Australië | peuken | jeugdrokers | stoppen met roken | handhaving | meeroken | rookverbod