line
ondertussen bij de buren-145

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 03 september 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse FDA verbiedt verkoop 55.000 e-sigaretproducten met smaakjes / Amerikaanse tabaksfabrikant krijgt uitstel gezondheidswaarschuwingen op pakjes / Franse vrouwen roken minder dan mannen, maar vinden stoppen moeilijker / Schotse overheid opgeroepen om rookverbod bij ingang scholen in te voeren / Toename in het aantal Engelse jongvolwassen rokers tijdens de eerste lockdown / Kinderen die blootstaan aan tabaksrook verouderen sneller.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: FDA verbiedt verkoop 55.000 e-sigaretproducten met smaakjes
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de verkoop van 55.000 e-sigaretten met smaakjes verboden. Het verbod is ingesteld nu e-sigaretfabrikanten eerst toestemming aan de FDA moeten vragen voor ze een product op de markt kunnen brengen. De FDA stelt dat de producten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van jongeren.
Lees meer bij CNN

Verenigde Staten: Tabaksfabrikant krijgt uitstel gezondheidswaarschuwingen op pakjes
Het is tabaksfabrikant R.J. Reynolds gelukt om uitstel van een nieuwe wet te bewerkstelligen die nieuwe eisen aan gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen stelt. In een zaak die Reynolds erover tegen de Amerikaanse Food and Drug Administration heeft aangespannen, heeft de rechter besloten dat er meer tijd nodig is.
Lees meer bij NACS

Frankrijk: Vrouwen roken minder dan mannen, maar vinden stoppen moeilijker
Françaises roken dagelijks minder dan Fransmannen, 23 tegenover 27 sigaretten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek waarvoor data van 35.000 rokers zijn geanalyseerd. Volgens een van de onderzoekers blijkt uit het onderzoek ook dat vrouwen het moeilijker vinden om te stoppen met roken, mogelijk door de angst voor gewichtstoename en stemmingswisselingen.
Lees meer bij News Medical

Schotland: Overheid opgeroepen om rookverbod bij ingang scholen in te voeren
Nu de scholen weer gaan beginnen, roepen antirookactivisten de Schotse overheid op om roken bij de ingang van scholen te verbieden. Daarmee zullen kinderen minder aan tabaksrook blootstaan en bovendien worden ze dan minder geconfronteerd met rokende mensen.
Lees meer bij The Gazette

Engeland: Toename aantal jongvolwassen rokers tijdens de eerste lockdown
Het aantal jongvolwassenen tussen de 18 en 34 jaar die zichzelf als ‘roker’ classificeren is tijdens de eerste coronalockdown toegenomen van 21,5 naar 26,8 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Cancer Research UK. Volgens experts is de toename van het aantal rokers aan stress toe te schrijven.
Lees meer bij de BBC

Spanje: Kinderen die blootstaan aan tabaksrook verouderen sneller
Foetussen en baby’s die tijdens de zwangerschap en tijdens hun jeugd blootgestaan hebben aan de chemicaliën uit tabaksrook lopen een grotere kans op versnelde veroudering van hun lichaamscellen. Dat blijkt uit onderzoek van het Barcelona Institute for Global Health.
Lees meer bij Science Daily

tags:  smaakjesverbod | gezondheidswaarschuwingen | tweedehands rook | stoppen met roken | meeroken | jongeren | rookverbod