line
ondertussen bij de buren-139

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 13 augustus 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Ierse politicus laat zich voor karretje tabaksfirma spannen / Chinese jongeren kunnen nog altijd makkelijk aan e-sigaretten komen / Britse tabaksleeftijd mogelijk naar 21 jaar / Amerikaanse gezondheidswaarschuwingen helpen / Britse tabakswinkels hebben nog altijd een voorraad mentholsigaretten in huis / Philip Morris gaat de IQOS op de Marokkaanse markt brengen / Veel klachten over roken in het Britse Coronation Street.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Ierland: Politicus laat zich voor karretje tabaksfirma spannen
De Ierse politicus Bernard Durkan heeft in een brief aan de minister van Volksgezondheid om een verbod op shag gevraagd. Dat deed hij op voorspraak van een lobbyist die, zo bleek later, was ingehuurd door een sigarettenfabrikant.
Lees meer bij The Times

China: Jongeren kunnen nog altijd makkelijk aan e-sigaretten komen
Hoewel er in China een verbod op de verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder de 18 geldt, lukt het hen makkelijk om aan die producten te komen. Dat hebben de Chinese staatsmedia bekendgemaakt. Nadat dat nieuws werd gemeld, daalde de prijs van de aandelen van e-sigaretfabrikanten.
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: Tabaksleeftijd mogelijk naar 21 jaar
Het Britse ministerie van Volksgezondheid wil een nieuwe strategie implementeren om ervoor te zorgen dat de samenleving in 2030 rookvrij is. Daartoe liggen er nieuwe antirookmaatregelen op tafel, zoals het ophogen van de tabaksleeftijd naar 21 jaar. Ook wordt een verbod op lekkere smaakjes bij e-sigaretten overwogen.
Lees meer in The Mirror

Verenigde Staten: Gezondheidswaarschuwingen helpen
Gezondheidswaarschuwingen op sigarettenverpakkingen herinneren Amerikaanse rokers eraan dat ze een gevaarlijk product in handen hebben en zorgen ervoor dat ze een minder positief gevoel bij sigaretten hebben. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het UC San Diego Moores Cancer Center.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Tabakswinkels hebben nog altijd een voorraad mentholsigaretten in huis
Hoewel er een Brits verbod op de verkoop van tabaksproducten met menthol is ingesteld, hebben meerdere tabakswinkels er nog een voorraad van in huis. De winkels zeggen dat tabaksproducenten zijn vergeten de inmiddels illegale waar bij hen op te halen. Ze mogen de mentholsigaretten niet meer verkopen.
Lees meer bij Better Retailing

Marokko: Philip Morris gaat de IQOS op de markt brengen
Philip Morris is van plan om zijn alternatieve tabaksproduct IQOS op de Marokkaanse markt te introduceren. Hoewel Philip Morris stelt dat het gebruik van de IQOS minder schadelijk is voor de gezondheid dan een gewone sigaret, is het nog altijd een schadelijk product.
Lees meer bij Medias24

Groot-Brittannië: Veel klachten over roken in Coronation Street
Roken en drugsgebruik in de populaire Britse soap Coronation Street hebben in de afgelopen vijf jaar de meeste klachten van kijkers opgeleverd. Er kwamen er 310 binnen. Het scabreuze Love Island staat met 76 klachten op een tweede plaats.
Lees meer in The Mirror

tags:  mentholban | gezondheidswaarschuwingen | e-sigarettenverbod | tabaksleeftijd | IQOS | roken in films | tabakslobby