line
ondertussen bij de buren-133

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 23 juli 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabak ook slecht voor het milieu / Amerikaanse LHB’ers roken vaker menthol / Indiase tabaksboeren willen meer geld voor hun producten / Lokale kosten voor roken in het Britse Suffolk bijna 20 miljoen euro / ‘Harm reduction’ wordt volgens Pakistan wereldwijd gezien als volksgezondheidsmaatregel / Tabaksinstituut Malawi stelt tabaksboeren gerust over toekomst.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Tabak ook slecht voor het milieu
Tabak is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. Wereldwijd is het verbouwen van tabak verantwoordelijk voor 5 procent van de ontbossing en zelfs voor 30 procent van de ontbossing in landen waar het verbouwd wordt. Daarbij staat tabak in de top-tien van gewassen waar veel pesticiden op wordt gebruikt. Weggegooide peuken vormen daarnaast een grote bron van milieuvervuiling doordat er giftige stoffen en plastics in zitten. Smeulende peuken zijn daarbij ook regelmatig verantwoordelijk voor bosbranden.
Lees meer bij The Treehugger

Verenigde Staten: LHB’ers roken vaker menthol
Lesbische vrouwen, homomannen en biseksuelen roken vaker mentholsigaretten dan heteroseksuelen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Rutgers dat is gepubliceerd in Nicotine & Tobacco Research. Uit het onderzoek blijkt dat 54 procent van de biseksuelen en 50 procent van de lesbische vrouwen de voorkeur geeft aan mentholsigaretten, ten opzichte van een gemiddelde van 39 procent onder alle rokers.
Lees meer bij Newswise
Bekijk het onderzoek hier.

India: Tabaksboeren willen meer geld voor hun producten
Indiase tabaksboeren hebben zich verenigd om te kunnen onderhandelen over een hogere prijs voor hun waar. Ze worden betaald voor de opbrengst ‘per schuur’ en vinden dat ze nog niet hebben kunnen profiteren van economische veranderingen in het land.
Lees meer in The Hindu

Groot-Brittannië: Lokale kosten voor roken in Suffolk bijna 20 miljoen euro
Hulp bij tabak-gerelateerde ziekten kost lokale overheden in Groot-Brittannië veel geld. In de Engelse regio East-of-England gaat het om 128 miljoen pond aan kosten (ruim 148 miljoen euro) en alleen al in het graafschap Suffolk gaat het om 17 miljoen pond (19,6 miljoen euro) voor zorgkosten voor volwassen rokers ouder dan 50.
Lees meer bij Planet Radio

Pakistan: ‘Harm reduction’ wordt wereldwijd gezien als volksgezondheidsmaatregel
Om de volksgezondheid te bevorderen wordt wereldwijd ingezet op ‘harm reduction’, het terugbrengen van de schadelijke effecten van roken. Dat meldt het Pakistaanse Business Recorder (BR) althans aan haar lezers. Philip Morris-medewerkers citerend stelt BR dat tabaksfabrikanten inzetten op minder schadelijke alternatieven voor roken en probeert om verstokte rokers over te laten stappen.
Lees meer bij BR

Malawi: Tabaksinstituut stelt tabaksboeren gerust over toekomst
Tabaksboeren in Malawi zijn ongerust over de toekomst. Ze vrezen dat hun tabak steeds minder afgenomen zal worden als het Westen doorgaat met het nemen van antirookmaatregelen waardoor er minder gerookt zal worden. Malawi is afhankelijk van landbouw en tabak is het meest verbouwde gewas. Het Tabaksinstituut van Malawi heeft de boeren echter gerustgesteld en gezegd dat de tabaksindustrie nog altijd sterk is.
Lees meer bij de Nyasa Times

tags:  harm reduction | peuken | ziektekosten | tabaksteelt | milieuprobleem | menthol