line
ondertussen bij de buren-125

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 25 juni 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Meer dan helft Juul-studies niet goed gepubliceerd / Philip Morris haalt ‘Mission Winnow’ van Europese Formule 1-wagens / Oproep tot Nigeriaanse code voor roken in media / Big Tobacco zit achter kaartenactie van Nieuw-Zeelandse melkproductenwinkels / Een miljoen Britse werknemers roken mee / Wake County overweegt Juul aan te klagen om marketing op Amerikaanse kinderen / Alaska overweegt strengere e-sigaretregels.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Verenigde Staten: Meer dan helft Juul-studies problematisch
Onderzoekers roepen op tot heldere regels voor en betere handhaving van het publiceren van studies door de tabaksindustrie. E-sigaretfabrikant Juul blijkt namelijk in meer dan de helft van de gevallen de resultaten van door het bedrijf gesponsorde studies niet goed te hebben gepubliceerd. Onderzoekers willen dat tabaksfabrikanten transparant over hun data zijn.
Lees meer in BMJ

Europa: Philip Morris haalt ‘Mission Winnow’ van Formule 1-wagens
Na een jarenlange controverse rond de sponsoring van Formule 1 door de tabaksindustrie heeft Philip Morris de slogan ‘Mission Winnow’ van de Ferrari’s laten halen wegens ‘wantrouwen’. Dat heeft PMI overigens alleen voor de races in Europa besloten. Tijdens de afgelopen Grand Prix in Frankrijk was ‘Mission Winnow’ dan ook niet te zien.
Lees meer bij Jalopnik

Nieuw-Zeeland: Big Tobacco zit achter kaartenactie van zuivelwinkels
Nadat bekend werd dat de Nieuw-Zeelandse overheid de verkoop van tabak aan banden wil leggen, zodat alleen nog speciaalzaken het mogen verkopen, zijn zuivelwinkels met een protestkaartenactie gekomen. Zij verkopen naast kaas en melk ook sigaretten en zijn bang voor inkomstenderving. Ze waarschuwen voor illegale handel en een toename aan overvallen. Nu blijkt dat British American Tobacco de kaarten heeft laten maken en aan de zuivelwinkels heeft afgeleverd om aan de regering te sturen.
Lees meer bij The NZ Herald

Groot-Brittannië: Een miljoen werknemers roken mee
Uit onderzoek blijkt dat nog altijd een miljoen Britten op het werk blootstaan aan meeroken, het inademen van sigarettenrook van een ander. Daarmee staan zij ook bloot aan schadelijke stoffen en dat kan gevolgen hebben voor hun gezondheid.
Lees meer bij The Independent

Nigeria: Oproep tot code voor roken in media
Er moet een code komen voor mensen die in de media werken om minder tabaksgebruik in beeld te brengen. Dat vinden Nigeriaanse antirookactivisten. Ze doen hun oproep nadat uit analyse van 36 films in verschillende lokale talen bleek dat er in alle 36 tabaksgebruik te zien was.
Lees meer bij Premium Times

Verenigde Staten: Wake County overweegt Juul aan te klagen om marketing op kinderen
Wake County in North Carolina overweegt e-sigaretfabrikant Juul aan te klagen omdat die in zijn marketing fruit- en snoepsmaken promoot en zo jongeren tot e-sigaretgebruik probeert te verleiden. Uit een recent onderzoek blijkt dat 41 procent van de middelbare scholieren e-sigaretten heeft geprobeerd, veel jongeren werden verleid door lekkere smaakjes.
Lees meer bij ABC 11 Eye Witness News

Verenigde Staten: Alaska overweegt strengere e-sigaretregels
Na het verhogen van de tabaksleeftijd van 18 naar 21 jaar in 2019, overweegt Alaska nu wederom actie te ondernemen tegen het gebruik van e-sigaretten. Alaska wil de accijns met 75 procent verhogen op e-sigaretten, e-liquids en andere benodigdheden om te dampen.
Lees meer bij KFSK

tags:  Formule 1 | Juul | meeroken | roken in films | PMI | accijnsverhoging | e-sigaret | tabaksindustrie