line
ondertussen bij de buren-105

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 16 april 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Verbod op mentholsigaretten in Canada heeft voor meer stoppogingen gezorgd / Een miljoen Britten is gestopt met roken door coronacrisis / Accijnsverhoging op tabak leidt tot meer rookstoppogingen / Saoedi-Arabië verbiedt tabaksverkoop aan en roken in de buurt van kinderen / Rookverboden op werkvloer helpen / Longkankergevallen in VS zullen af gaan nemen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Canada: Verbod op mentholsigaretten heeft voor meer stoppogingen gezorgd
Het verbod op mentholsigaretten heeft ertoe geleid dat tussen 2016 en 2017 meer rokers een stoppoging hebben gedaan. Ook zijn meer rokers succesvol gestopt. Dat blijkt uit onderzoek van het Tobacco Control Policy Evaluation Project (ITC Project) van de University of Waterloo. Door het mentholverbod hebben 923.000 meer rokers dan normaal een stoppoging ondernomen.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Een miljoen Britten is gestopt met roken door coronacrisis
Doordat het niet mogelijk was om naar de pub te gaan, doordat er niet meer naar het werk gereisd hoefde te worden en doordat er geen rookpauzes meer waren, heeft een miljoen Britten volgens onderzoek van University College London de laatste sigaret uitgedrukt. Daarbij speelde de angst voor verergerde symptomen bij het oplopen van Covid-19 ook een rol. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat roken een negatief effect op het ziekteverloop heeft.
Lees meer in The Mirror

Hongarije: Accijnsverhoging op tabak leidt tot meer rookstoppogingen
Nadat Hongarije op de vingers was getikt door de Europese Unie omdat het te weinig deed om roken te ontmoedigen en toestond dat sigaretten goedkoop mochten blijven, heeft het land twee accijnsverhogingen ingevoerd. De eerste van 7,3 procent op 1 januari en per april is de prijs met nog eens 4,8 procent verhoogd. Een pakje sigaretten kost nu tussen de 4,70 en 5 euro. In reactie op de prijsverhogingen heeft 23 procent van de rokers aangegeven te zullen stoppen met roken omdat het te duur is geworden.
Lees meer bij Hungary Today

Saoedi-Arabië: Verbod ingevoerd op tabaksverkoop aan en roken in de buurt van kinderen
In Saoedi-Arabië mag geen tabak meer verkocht worden aan kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Ook mag er niet meer gerookt worden in omgevingen waar kinderen komen. Verder wil de overheid ook niet dat er nog speelgoed wordt verkocht dat lijkt op sigaretten of rookwaar.
Lees meer bij The National News

Mondiaal: Rookverboden op werkvloer helpen
Uit onderzoek van Yale University blijkt dat als werkgevers rookverboden op de werkvloer instellen en ook het gebruik van de e-sigaret onder de rookverboden scharen, dat dit helpt in het ontmoedigen van het gebruik van zowel sigaretten als elektronische rookwaar.
Lees meer bij Medical Xpress

Verenigde Staten: Longkankergevallen zullen af gaan nemen
Uit een nieuwe prognose naar welke kankers in de toekomst het meest zullen voorkomen, kan geconstateerd worden dat in 2040 melanomen, borst-, long- en colonkankers nog altijd de meest voorkomende kankers zullen zijn. Maar longkanker zal wel teruggedrongen worden door het succes van maatregelen die het roken ontmoedigen.
Lees meer bij Medical Xpress

tags:  coronacrisis | verkoopverbod | mentholban | #QuitforCovid | longkanker | accijnsverhoging | jongeren | rookverbod