line
ondertussen bij de buren-101

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 02 april 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Bedrijfsdoodstraf voor tabaksproducenten in VS? / Kosten van roken voor Thaise samenleving lopen in miljarden / Amerikaanse kinderen die blootstaan aan tabaksrook hebben vaker spoedeisende hulp nodig / Regionale zorg ten gevolge van roken kost Engeland 1,4 miljard euro / Indiase spoorwegen gaan sigaretten verbieden / Tasmanië denkt aan ophogen tabaksleeftijd naar 21 jaar / Schots rookverbod is vijftien jaar oud.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Bedrijfsdoodstraf voor tabaksproducenten?
In 2020 zijn er 500.000 Amerikanen overleden aan de gevolgen van tabaksgebruik. Dat zijn er ongeveer zoveel als die zijn overleden aan Covid-19. Nog altijd rookt 14 procent van de Amerikaanse bevolking. Om ervoor te zorgen dat het aantal tabaksdoden naar beneden wordt gebracht, zou er een ‘bedrijfsdoodstraf’ ingevoerd moeten worden. Als een bedrijf met zijn producten extreme maatschappelijke schade veroorzaakt, zou een rechter het bedrijf verplicht op moeten heffen.
Lees meer in Salon

Thailand: Kosten voor samenleving van roken lopen in miljarden
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de kosten van roken voor de Thaise samenleving 2,98 miljard dollar zijn (omgerekend ruim 2,5 miljard euro). Dat is ruim 17 procent van wat de samenleving jaarlijks aan zorgkosten draagt. Ook kost het roken ruim 470.000 gezonde Thaise levensjaren door vroegtijdige overlijdens.
Lees meer in Tobacco Control

Verenigde Staten: Meerokende kinderen hebben vaker spoedeisende hulp nodig
Vier op de tien Amerikaanse kinderen staan bloot aan tabaksrook. Uit onderzoek van de University of Cincinnati blijkt dat deze kinderen vaker spoedeisende hulp nodig hebben dan kinderen die niet aan tabaksrook hebben blootgestaan.
Lees meer bij Mexical Xpress
Het onderzoek vindt u bij Plos One

Groot-Brittannië: Regionale zorg ten gevolge van roken kost Engeland 1,4 miljard euro
Rokers in Engeland hebben gemiddeld tien jaar eerder zorg nodig dan niet-rokers. Dat gaat ook om hulp bij aankleden, zich kunnen verplaatsen of naar het toilet gaan. Dat zorgt er volgens onderzoeksbureau Landman Economics voor dat de zorgkosten aan regionale zorgvoorzieningen jaarlijks omgerekend 1,4 miljard euro zijn.
Lees meer bij LocalGov

India: Spoorwegen gaan sigaretten verbieden

De Indiase spoorwegen hebben bekendgemaakt dat sigaretten en andere ontvlambare voorwerpen voortaan verboden zullen zijn aan boord van hun treinen. Spoorwegmedewerkers hebben een week om passagiers voor te lichten. De aanleiding voor het verbod is dat er de laatste tijd meerdere ernstige treinbranden zijn geweest.
Lees meer bij CNBTV18

Tasmanië: Overheid denkt aan ophogen tabaksleeftijd naar 21 jaar
Het parlement van Tasmanië denkt erover om de tabaksleeftijd naar 21 jaar op te hogen, zodat roken minder bereikbaar wordt voor jongeren. Dat betekent dat tabaksverkopers geen tabak meer aan mensen onder de 21 mogen verkopen. Als een ouder zijn kind een sigaret geeft, wordt dat nog niet als overtreding van die wet gezien.
Lees meer bij Examiner

Schotland: Rookverbod is vijftien jaar oud
Vijftien jaar geleden werd het rookverbod in publieke ruimtes ingevoerd in Schotland. Daarop is het aantal hartinfarcten met 17 procent gedaald en het aantal astma-gevallen onder kinderen met 18 procent.
Lees meer in The Scotsman

tags:  ziektekosten | tabaksleeftijd | tabaksdoden | meeroken | rookverbod