line
ondertussen bij de buren-99

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 26 maart 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Gezonde levensstijl biedt dubbele bescherming / E-sigaretindustrie vraagt om soepelere Britse reclameregels / Zwitserse overheid overweegt strengere antirookmaatregelen / China overweegt voor e-sigaretten zelfde regels in te voeren als voor tabak / Basisschool in Wales probeert rokende ouders niet te laten roken bij schoolhek / Tabaksproducten uit Noord-Ierse schappen door Brexit / Heat-not-burn-producten van de Cambodjaanse markt gehaald.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Gezonde levensstijl biedt dubbele bescherming
Mensen die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten lopen en daarom een gezonde levensstijl in acht nemen, slaan twee vliegen in een klap. Ze verminderen daarmee namelijk ook de kans op het krijgen van kanker. Een gezonde levensstijl bestaat uit niet roken, een gezond gewicht dat past bij iemands lengte, tenminste 150 minuten per week aan lichte activiteit doen (bijvoorbeeld wandelen), veel fruit, groenten, vezelrijke granen, vis en weinig zout en suiker eten en het behouden van een normale bloeddruk, cholesterol- en bloedsuikerspiegel. Dat blijkt uit onderzoek van The American Cancer Society onder 20.000 deelnemers.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: E-sigaretindustrie vraagt om soepelere reclameregels
De Britse branchevereniging UK Vaping Industry Association, waar ook de grote tabaksfabrikanten lid van zijn, heeft met een zelf gefinancierd onderzoek de overheid opgeroepen om de reclameregels voor hun producten te versoepelen. De vereniging vindt dat de overheid zo kan helpen rokers aan te moedigen op hun minder schadelijke producten over te stappen.
Lees meer in The Times

Zwitserland: Overheid overweegt strengere antirookmaatregelen
In reactie op de oproep van een burgerinitiatief om kinderen te beschermen tegen de gevaren van tabaksgebruik met een radicaal verbod op tabaksreclame, kondigde de Zwitserse overheid aan strengere antirookmaatregelen te zullen overwegen. Zwitserland heeft een notoire soepele houding ten opzichte van tabak. Op dit moment rookt 27 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder.
Lees meer bij Expatica

China: Overheid overweegt voor e-sigaretten zelfde regels in te voeren als voor tabak
Voor e-sigaretten en nieuwe alternatieve tabaksproducten zouden voortaan dezelfde regels moeten gaan gelden als voor klassieke tabaksproducten. Dat vinden althans het ministerie voor Industrie en Informatietechnologie en de Chinese State Tobacco Monopoly Administration. Daartoe hebben ze nieuwe wetsvoorstellen opgesteld.
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: Basisschool probeert rokende ouders niet te laten roken bij schoolhek
De hoofdmeester van basisschool Tredegar Park te Duffryn (Wales) voert een strijd tegen rokende ouders. De hoofdmeester wil dat ze, als ze buiten de hekken van de school op hun kinderen wachten, niet meer roken. Sinds 1 maart is roken op de schoolterreinen zelf verboden, maar ouders die aan de rand daarvan staan te roken, zorgen er alsnog voor dat andere ouders en hun kinderen rook inhaleren.
Lees meer bij South Wales Argus

Noord-Ierland: Tabaksproducten uit de schappen door Brexit
Ten gevolge van de Brexit moeten winkels hun tabak-schappen leeghalen als daar tabaksproducten met verkeerde opdruk in liggen. In Noord-Ierland moet er een gezondheidswaarschuwing op de tabaksverpakkingen staan die overeenkomt met de regels in de Europese Unie. Die zijn anders dan wat er in Groot-Brittannië op de pakjes moet staan. Pakjes die uit de rest van Groot-Brittannië waren geïmporteerd, mogen daarom in Noord-Ierland niet meer verkocht worden.
Lees meer bij de BBC

Cambodja: Heat-not-burn-producten van de markt gehaald
Tabaksproducten waarin tabak niet verbrand maar verhit wordt (heat-not-burn-producten, HNB’s) moeten direct van de markt gehaald worden. Dat vindt de Cambodjaanse National Authority for Combating Drugs, die de relevante ministeries heeft opgeroepen om direct actie te ondernemen tegen HNB’s. Dit omdat er signalen zijn dat jonge mensen deze producten gebruiken.
Lees meer bij The Phnom Penh Post

tags:  Brexit | volksgezondheid | tabaksreclame | heat-not-burn | e-sigaret | rookverbod