line
ondertussen bij de buren-93

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 05 maart 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Mentholsigaretten zorgden voor 10 miljoen extra rokers in de Verenigde Staten / Imperial probeert mentholverbod te omzeilen / Nicotine pouches worden geclassificeerd als tabaksproducten in Kenia / Rokers sneller geneigd te stoppen m.b.v. dagelijkse mails over schadelijkheid / Zuid-Afrika stelt een accijnsverhoging van 8 procent in / Rookverbod rond ziekenhuizen en speeltuinen in Wales.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Mentholsigaretten zorgden voor 10 miljoen extra rokers
Uit een nieuw onderzoek van de University of Michigan naar de gevolgen van mentholsigaretten tussen 1980 en 2018 blijkt dat dit soort sigaretten voor 10,1 miljoen extra rokers heeft gezorgd. Ook is de afname van het aantal rokers door het bestaan van mentholsigaretten minder snel gegaan. Mentholsigaretten zorgden voor het verlies van 3 miljoen gezonde levensjaren en 378.000 vroegtijdige doden.
Lees meer in Tobacco Control

Groot-Brittannië: Imperial probeert mentholverbod te omzeilen
Imperial Brands, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, heeft een nieuwe variant van zijn Embassy Signature sigaretten gelanceerd, speciaal voor rokers die crushballs gebruikten tot die verboden werden. Crushballs, balletjes in het sigarettenfilter die als er in geknepen werd een mentholsmaak afgaven, zijn verboden. Het merk New Crush bevat filters die een verkoelende sensatie geven. Imperial adviseert ze met een menthol flavor card te gebruiken om het dichtst bij de oude rooksensatie te komen. Imperial probeert hiermee het verbod op mentholproducten te omzeilen dat sinds mei 2020 is ingesteld.
Lees meer bij Talking Retail

Kenia: Nicotine pouches worden geclassificeerd als tabaksproducten
Het Keniaanse ministerie van Volksgezondheid wil nicotine pouches (zakjes met tabakloze nicotine) van British American Tobacco (BAT) classificeren als tabaksproducten, zodat ze onder de tabakswet vallen en reclameverboden en gebruiksverboden ook voor deze producten gaan gelden.
Lees meer bij Business Daily Africa

Verenigde Staten: Rokers sneller geneigd te stoppen m.b.v. dagelijkse mails over schadelijkheid
Als rokers iedere dag een e-mail krijgen over de chemicaliën die in tabaksproducten zitten, vergezeld van grafieken en cijfers, zijn ze sneller geneigd te stoppen met roken. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of North Carolina dat is gepubliceerd in JAMA. Na het zien van de berichten zei 10 procent van de rokers te willen stoppen.
Lees meer in Science Mag
Het onderzoek vindt u hier.

Zuid-Afrika: Overheid stelt een accijnsverhoging van 8 procent in
De accijns op sigaretten in Zuid-Afrika zal met 8 procent verhoogd worden. Dat de overheid hiertoe heeft besloten is een tegenvaller voor tabaksproducenten. Zij hadden het afgelopen jaar juist om een prijsverlaging gelobbyd omdat hun waar tijdens de lockdown verboden was en ze de financiële schade daarvan wilden inlopen.
Lees meer bij Bloomberg

Wales: Rookverbod rond ziekenhuizen en speeltuinen
Sinds 1 maart is het in Wales verboden om in en om ziekenhuizen, speeltuinen, kinderdagverblijven en andere gebieden waar kinderen komen, te roken. Wie het rookverbod overtreedt moet een boete van 100 pond (omgerekend zo’n 115 euro) betalen.
Lees meer bij de BBC

tags:  mentholban | stoppen met roken | tabaksdoden | nicotine | menthol | accijnsverhoging | rookverbod