line
ondertussen bij de buren-87

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 12 februari 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Veertig procent van de landen wereldwijd laat geen afname in aantal jeugdrokers zien / Macron wil dat er in 2030 een tabaksvrije generatie is in Frankrijk / Aantal Israëlische rokers niet afgenomen / Meer tabak verkocht in Ierland in 2020 / Pakistaanse antirookactivisten pleiten voor accijnsverhoging / Japan Tobacco International schrapt banen en richt zich meer op e-sigaretten.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Veertig procent van de landen laat geen afname in aantal jeugdrokers zien
Uit een onderzoek onder meer dan 1,1 miljoen 13-15-jarigen verdeeld over 140 landen blijkt dat er tussen 1999 en 2018 in 80 landen (57 procent) een afname van het aantal rokers is gemeten. Het gaat om rokers die ten minste een dag in de afgelopen maand hadden gerookt. Maar in 60 landen (43 procent) was dat aantal onveranderd of nam zelfs iets toe. Ook nam in 81 landen het gebruik van alternatieve tabaksproducten als kauwtabak, sigaren, cigarillo’s, pijpen en e-sigaretten toe.
Lees meer in The Lancet Child & Adolescent Health

Frankrijk: Macron wil dat er in 2030 een tabaksvrije generatie is
President Macron heeft in een ambitieus plan om kanker verder te bestrijden onder meer aangekondigd dat hij in 2030 wil dat de jongeren die dan 20 worden, de eerste tabaksvrije generatie zal zijn. De Franse regering trekt 1,7 miljard uit om het plan te bewerkstelligen. Jaarlijks sterven er 150.000 Fransen aan kankers die voorkomen hadden kunnen worden. Bijna de helft van dat aantal doden is toe te schrijven aan tabaksgebruik.
Lees meer bij Reuters

Israël: Aantal rokers niet afgenomen
Ondanks allerlei antirookmaatregelen is het aantal rokers in Israël niet afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van Israel National Institute for Health Policy and Health Services Research naar de parameters die hart- en vaatziekten veroorzaken. In 2019 rookte 27,3 procent van de Israëlische mannen en 12,4 van de vrouwen. In 2018 was dat respectievelijk 27 procent en 12,1 procent. Er zijn strengere maatregelen nodig om dat aantal naar beneden te brengen.
Lees meer bij Israel Hayom

Ierland: Meer tabak verkocht in 2020
In 2020 is er meer tabak over de Ierse toonbanken gegaan. Volgens een woordvoerder van de retailbranche komt dat niet doordat er meer rokers bij zijn gekomen, maar doordat rokers door de coronamaatregelen niet meer naar het buitenland konden vliegen om daar goedkoop een voorraad tabak in te slaan.
Lees meer in The Independent

Pakistan: Antirookactivisten pleiten voor accijnsverhoging
Antirookactivisten hebben de Pakistaanse overheid opgeroepen om de accijns op tabaksproducten met 30 procent te verhogen, zodat de overheid voldoet aan het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO stelt dat minstens 75 procent van de prijs van een pakje sigaretten uit accijns moet bestaan. Pakistan voldoet daar nog niet aan.
Lees meer bij The News

Japan: Japan Tobacco International schrapt banen en richt zich meer op e-sigaretten
Japan Tobacco International (JTI), een van de grootste tabaksproducenten ter wereld, heeft bekendgemaakt duizend banen te gaan schrappen en zich verder meer te gaan toeleggen op de ontwikkeling en verkoop van e-sigaretten. De reden is dat JTI voorziet dat de winst dit jaar tegen gaat vallen.
Lees meer bij Reuters

tags:  jeugdrokers | tabaksverkoop | rookvrije generatie | accijnsverhoging | e-sigaret