line
ondertussen bij de buren-83

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 29 januari 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Stoppen met roken voor 40e verlaagt kans op vroege hartaanval / Antirookorganisatie vindt dat er meer rookvrije plekken in Australië moeten komen / FDA waarschuwt tien bedrijven wegens verkoop e-sigaretten / Egypte voert accijnsverhoging in / Mexicaanse topcoach mag niet meer roken.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Verenigde Staten: Stoppen met roken voor 40e verlaagt kans op vroege hartaanval
Uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association blijkt dat als rokers voor hun veertigste stoppen met roken, ze de kans op het vroeg krijgen van hart- en vaatziekten flink verlagen. Voor het onderzoek zijn de gegevens van bijna 400.000 mensen geanalyseerd.
Lees meer bij The Washington Post

Australië: Antirookorganisatie vindt dat er meer rookvrije plekken moeten komen
Er zijn al veel plekken in Australië waar niet meer gerookt mag worden. Dat heeft eraan bijgedragen dat het land een van de laagste rookprevalenties ter wereld heeft. Desalniettemin vindt de Australian Council on Smoking and Health (Acosh) dat de overheid door moet gaan met het creëren van meer rookvrije plekken. Zo zou er niet meer in casino’s, gevangenissen en drukke buitengebieden gerookt mogen worden.
Lees meer op de website van Acosh

Verenigde Staten: FDA waarschuwt tien bedrijven wegens verkoop e-sigaretten
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft tien bedrijven een waarschuwingsbrief gestuurd omdat zij electronic nicotine delivery systems (ENDS) verkopen (in het bijzonder e-sigaretten en e-liquids) die niet eerst ter goedkeuring zijn voorgelegd aan de FDA. Daarmee overtreden ze de wet.
Lees meer bij Convenience Store News

Egypte: Overheid voert accijnsverhoging in
De Egyptische overheid heeft bekendgemaakt dat ze een accijnsverhoging in gaat voeren van 1 Egyptische pond op een pakje sigaretten. Omgerekend is dat iets meer dan 5 eurocent. De verhoging gaat in per juli. De komende jaren wil de overheid doorgaan met van accijnsverhogingen. De uiteindelijke opbrengst moet ten goede komen aan de gezondheidszorg.
Lees meer bij MEMO

Mexico: Topcoach mag niet meer roken
Ricardo ‘Tuca’ Ferretti, coach van voetbalclub Tigres, is op de vingers getikt omdat hij tijdens een wedstrijd rookte. Dat is niet toegestaan in stadions. Ferretti heeft daarmee het rookverbod overtreden. Hij krijgt een boete en mag niet meer roken tijdens wedstrijden.
Lees meer bij ESPN

tags:  vaatziekten | rookvrij | accijnsverhoging | e-sigaret | rookverbod