line
ondertussen bij de buren-79

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 januari 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Zuid-Afrika in hoger beroep rond tabaksverbod / Eerst Egyptische waakhond gelanceerd die tabaksindustrie in de gaten moet houden / Hoge Noord-Ierse overheidsfunctionaris bleek regelmatig met tabakslobbyisten te overleggen / Maritieme organisatie vraagt om verbod op sigarettenfilters in Wales / Tabaksindustrie probeert antirookmaatregelen tegen te houden in India.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Zuid-Afrika: Overheid in hoger beroep rond tabaksverbod
De Zuid-Afrikaanse overheid heeft bekendgemaakt in hoger beroep te gaan tegen een uitspraak van de rechtbank dat het verbod op de verkoop van tabaksproducten ongrondwettelijk zou zijn geweest. De overheid stelde het verbod in tijdens de harde lockdown aan het begin van de coronacrisis in 2020 zodat mensen niet naar buiten zou gaan om tabak te kopen en zo het virus zouden verspreiden. De tabaksindustrie spande daarop een zaak aan.
Lees meer bij The Times

Egypte: Eerst waakhond die tabaksindustrie in de gaten moet houden gelanceerd
Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de antirookorganisatie Egypt’s Association against Smoking, Tuberculosis and Lung Diseases een ‘observatorium’ ingesteld, een waakhond die het reilen en zeilen van de tabaksindustrie in het Midden-Oosten in de gaten moet gaan houden. Dit omdat er steeds meer rokers in Egypte bijkomen.
Lees meer bij Al Monitor

Noord-Ierland: Hoge overheidsfunctionaris bleek regelmatig met tabakslobbyisten te overleggen
Uit documenten die zijn vrijgegeven blijkt Sir Patrick Mayhew in de jaren 90 regelmatig met vertegenwoordigers van Gallagher te hebben afgesproken. Mayhew was destijds Secretary of State. Uit de documenten blijkt dat hij de tabakslobbyisten had toegezegd voor hun belangen op te komen bij de overheid, die toen antirookmaatregelen probeerde te nemen.
Lees meer bij Newsletter 

Groot-Brittannië: Maritieme organisatie vraagt om verbod op sigarettenfilters in Wales
Een maritieme organisatie in Wales heeft de krachten gebundeld met een aantal milieuorganisaties en de overheid opgeroepen om sigarettenfilters te verbieden. In de filters zit plastic, dat in het milieu belandt als peuken worden weggegooid. De peuken verontreinigen ook de zee.
Lees meer bij Wales 247

India: Tabaksindustrie probeert antirookmaatregelen tegen te houden
De tabaksindustrie probeert nieuwe antirookmaatregelen in India tegen te houden die ervoor moeten zorgen dat minder mensen in de verleiding komen om te roken. Onlangs zijn rookvrije zones ingesteld in hotels en een verbod op tabaksreclame in winkels. De industrie wil dat ongedaan maken.
Lees meer bij The Economic Times

tags:  coronacrisis | sigarettenfilters | tabaksverkoop | rookverbod | tabakslobby | antirookbeleid