line
ondertussen bij de buren-77

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 08 januari 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabakslobby in Canada probeert restricties op nicotinegehalte in e-sigaretten tegen te houden / Dampen kan concentratieproblemen veroorzaken / Tabak zou duurder moeten worden in China om gebruik te ontmoedigen / Flinke accijnsverhoging ingegaan in Oregon / India wil tabaksleeftijd verhogen naar 21 jaar / Sinds 1 januari is tabaksleeftijd in Singapore 21 jaar.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Canada: Tabakslobby probeert restricties op nicotinegehalte in e-sigaretten tegen te houden
Lobbyisten van Imperial Brands, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, hebben de Canadese overheid laten weten dat haar voornemen om het nicotinegehalte in e-sigaretten verplicht te verlagen, niet helpt. De overheid wil dat er niet meer dan 20 mg/ml in e-sigarettenvloeistof zit, net als in Europa. Volgens de lobbyisten zal het kinderen er niet van weerhouden met e-sigaretten te beginnen. Ook stelt Imperial dat volwassenen minder snel geneigd zullen zijn van gewone sigaretten op de e-sigaret over te stappen. De overheid wil echter dat gebruikers van de e-sigaret aan minder schadelijke stoffen bloot komen te staan.
Lees meer bij Toronto Sun

Verenigde Staten: Dampen kan concentratieproblemen veroorzaken
Uit een nieuw onderzoek van het University of Rochester Medical Center in New York blijkt dat zowel volwassenen als kinderen die e-sigaretten gebruiken vaker last hebben van concentratieproblemen dan hun leeftijdsgenoten die niet roken of dampen. Die concentratieproblemen lijkt het grootst bij kinderen die voor hun 14e zijn begonnen met dampen.
Lees meer bij Science Daily

China: Tabak zou duurder moeten worden om gebruik te ontmoedigen
Uit een nieuw onderzoek van de Beijing Normal University blijkt dat men in 23 procent van de huishoudens waar gerookt wordt, onder de armoedegrens leeft. Arme mensen hebben ook vaker last van een slechtere gezondheid. Door een accijnsverhoging in te voeren en tabak zo duurder te maken, zullen deze mensen ontmoedigd worden om te roken en zal hun gezondheid verbeteren, stelt professor Jin Chenggang.
Lees meer in de South China Morning Post

Verenigde Staten: Flinke accijnsverhoging ingegaan in Oregon
Per 1 januari zijn sigaretten in de staat Oregon flink duurder geworden. Een pakje kost nu 2 dollar meer. Ook wordt er voor het eerst accijns geheven op e-sigaretten (tot nu toe waren die gevrijwaard van accijns). De bedoeling is om roken minder verleidelijk te maken. Eerder stemde een grote meerderheid van de inwoners met de accijnsverhoging in.
Lees meer bij KTVZ

India: Overheid wil tabaksleeftijd verhogen naar 21 jaar
De Indiase overheid is voornemens de leeftijd waarop je tabak mag kopen te verhogen. Nu is het verboden om tabaksproducten aan jongeren onder de 18 te verkopen, maar dat moet 21 jaar worden. De overheid wil tabak daarmee minder verleidelijk maken.
Lees meer bij India TV News

Singapore: Sinds 1 januari is tabaksleeftijd 21 jaar
Ook in Singapore mogen er sinds 1 januari geen tabaksproducten meer aan jongeren onder de 21 worden verkocht. Daarmee wil de overheid tabak verder denormaliseren en de toegankelijkheid tot tabaksproducten verminderen.
Lees meer bij Channel News Asia

tags:  nicotinereductie | tabaksleeftijd | jeugdrokers | accijnsverhoging | e-sigaret